Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Шишков: Незаконно строителство на 4 и 5 лот може да се обяви за търпимо, за да продължи изграждането на „Хемус“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви, че в петък в Народното събрание е внесен текст за изменение на Закона да устройство на територията. Той допълни, че в него са предложили вариант, в който да бъде обявено за търпимо, извършено незаконно строителство, включително и строителството на лотове четири и пет на автомагистрала (АМ) „Хемус“, за да може изграждането ѝ да продължи. По време на парламентарния контрол министърът отговори на въпрос на депутата Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

Министър Иван Шишков каза, че промяната в закона се налага, защото е констатиран незаконен строеж в тези лотове, а  продължаването на строителството следва да се случи по законов ред. „Това, което сме предложили, не касае само четвърти и пети лот на магистрала „Хемус“, независимо, че те са най-емблематични. Предложили сме и възможност за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде констатирано, че отговаря на нормите и може да бъде обявено за търпимо“, обяви Иван Шишков. Според него така държавата ще може да има гаранции, а гаранциите са изключително важно нещо, когато има строителство.

арх. Иван Шишков, снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие представи напредъка на строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“ по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Работите по първия участък от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“ са били изпълнени на 60%. Във втория участък са извършени 20% от предвидените по проекта дейности, в участък три от пътен възел „Каленик“ до връзката с път  II-35, включително пътен възел „Плевен“ са реализирани 46% от заложените работи, съобщи регионалният министър.

Още от Built.bg:  Народното събрание избра председателите на 25 комисии

Очаква се строителството на трите участъка от автомагистрала „Хемус“ до Плевен – Ловеч с обща дължина 51,54 км да завърши в периода 2024 – 2025 година. „Този срок е вследствие на натрупано забавяне от януари до август 2022 година поради финансова неяснота за заплащането на извършването на строително-монтажните работи“, обясни той.

Строително-монтажните работи в четвъртия участък от края на пътен възел „Плевен“ до пътен възел „Летница“ с обща дължина близо 27 км може да започнат след решаване на казуса с констатирано през миналата година незаконно строителство по трасето, отбеляза Иван Шишков.

Той добави, че за седми и осми лот има проблем с трасето, което е било предвидено. „Работи се по вариант, в който трасето частично да бъде променено, защото в едната част преминава през територия с ловно стопанство, в другата част преминава през територия, която е в близост до складове, което чисто нормативно е невъзможно“, посочи министърът.

За лот девет той съобщи, че има уверението на областния управител на Търговище, че на сесия на Общинския съвет е минало разделянето на един имот, което ще даде възможност за реализирането на проектирането и започването на строителството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам