Бюлетин

Шишков: Няма индикации ВиК проектите да не бъде довършени поради финансови причини

Не може да се приеме, че съществуват рискове по отношение на изпълнението в срок на строителните дейности по ВиК проектите, финансирани по Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. Към настоящия момент няма индикации изпълнението им да не бъде довършено поради финансови причини. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за индексацията на ВиК проектите, изпълнявани със средства от програмата.

Строителните фирми, които са изпълнители на ВиК инфраструктурни обекти в обхвата на административните договори, сключени между Управляващия орган (УО) на Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г. и ВиК операторите като бенефициенти по програма, са предявили искания за индексация към 12 ВиК оператора, изпълняващи проекти по програмата. Индексацията на договорите за строителство по реда на ресорната методика налага увеличаване както на частта на безвъзмездната финансова помощ, така и на тази, която е собствено финансиране от страна на бенефициента, напомни министърът.

ВиК операторите, при които ще се осъществява индексация на договорите за строителство, вече са провели разговори с УО на програмата, като вече има потвърждение, че актуализираната стойност на договорите, която трябва да се осигури към безвъзмездната финансова помощ, ще бъде отпусната, каза министърът. Индикативният размер на заявените индексации от строителните фирми – изпълнители към ВиК операторите са в общ размер на 93,618 млн. лева без ДДС. Парите за дружествата са предвидени, като ще се разчита освен на свободни парични средства, и на привлечени от кредитни институции, поясни министърът.

арх. Иван Шишков, снимка: БТА

Той напомни, че има 15 процента свободен ресурс по програмата и част от парите могат да бъдат осигурени по нея. Очевидно е, че е малко, търсят се възможности, допълни той, като посочи, че за всяко ВиК дружество, което е бенефициент по тези договори, ще се търси индивидуален подход, защото компаниите, които са в по-добро финансово състояние, ще могат по-лесно да се правят с проблема. ВиК дружествата, които са в “Български ВиК холдинг”, ще могат да ползват кредитни средства.

Още от Built.bg:  Иван Шишков пред bTV: Сред неотложните задачи е магистрала „Струма“

Министърът обърна внимание и на друг проблем в сектора, свързан с проверка от Изпълнителната агенция “Одит на средствата на ЕС”, след която става известно, че “ще ни бъдат спрени средства от 90 млн. лева, свързани с порочни практики по възлагането на обществените поръчки в периода 2019-2020 г.”. В целия проблем, в който сме почти на финала да осигурим допълнителното финансиране на сектора, се оказа, че държавата трябва да осигури още 90 млн. лева, за да няма риск по програма, коментира министърът, уверявайки, че такъв няма да има, защото ще бъде намерен допълнителен начин на финансиране.

Вчера служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместна пресконференция със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, съобщи, че около 90 млн. лева ще са финансовите корекции по 20 договора от ВиК сектора по проекти, финансирани по ос 1 на Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г., които са на обща стойност 412 млн. лева.

арх. Иван Шишков и Росица Карамфилова, снимка: БТА

Процентът на финансовата корекция е 25. Най-проблемните дружества са ВиК Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян, в които са намерени най-драстични нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки (ЗОП), каза министър Шишков. Той не изключи възможността за проблемите да бъде сезирана и Европейската прокуратура.

14 са дружествата, които са получили евросредства, като на десет от тях е направена проверка и при всички са намерени проблеми, каза министър Карамфилова.

Ресурсът, който е заделен по ОПОС по ос “Води”, е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева. Четиринадесетте ВиК оператора – бенефициенти по ОПОС, са сключили около 100 договора за фактическо изпълнение на проектите с отделни изпълнители по линия на ЗОП.

Още от Built.bg:  Иван Шишков разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам