Бюлетин

Шишков: Очаква се утре да има яснота кога ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция

Очаква се утре да има яснота за това кога ще има Акт 16 за газовата връзка с Гърция, когато инвеститорите по проекта трябва да представи мрежови ежедневен график с крайната дата, в която обектът ще бъде завършен. Това стана известно от думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред журналисти сред края на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България. Разговорът бе с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.

Според министъра това е единственият начин, по който ще се гарантира контролирането отблизо на процеса и ще се осигури възможност държавните институции, ресорни по проекта, да са на разположение съобразно този график, за да може съоръжението максимално бързо да бъде завършено.

Правим всичко възможно да бъдем готови до отоплителния сезон. Това е нашата цел и считам, че днес бе една добра стъпка в тази посока, съобщи Теодора Георгиева, представител на възложителите – един от изпълнителните директори от българска страна на “Ай Си Джи Би”, която участва в срещата при министъра.

Теодора Георгиева и Иван Шишков, снимка: БТА

Министърът съобщи, че е установено, че има забавяне в строителството и има неизвършени строително-монтажни работи. Постигнато е съгласие технически обектът да бъде разделен на два етапа и това, което е неотложно за ползването на газовия интерконектор с Гърция, да бъде първият етап, уточни министърът и допълни, че така ще може да се компенсира част от забавянето.

Той посочи, че по недовършените строително-монтажни работи по обекта досега е водена кореспонденция с изпълнителите. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество за довършване на първия етап, за да може да се осигури за въвеждането в експлоатация на частта от съоръжението, което е изключително неотложно, за да може да се осигури газ за България, заяви министърът. Днес е било постигнато съгласие част от дейностите, които не са пряко свързани със сигурността на интерконектора, да се правят през втория етап, за да може да се спечелят два – три месеца, уточни министърът.

Още от Built.bg:  Шишков очаква първата половина от лот 1 на магистрала "Европа" да бъде пусната за Великден

Заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков не отговори на репортерски въпроси, като посочи, че днес изявления дава само министър Шишков.

В отговор на въпрос Шишков каза, че интерконекторът не е завършен “поради изтървани срокове от строителя”. Не мога да знам до каква степен и дали държавата е виновна или не, колко е упражнявала контрол или не, каза още министърът и допълни, че “иска да гледа напред”, като повтори, че ще иска мрежови график.

Утре, когато се представи мрежовият график от строителите, всички ще разберете дали е възможно или не и кога да има Акт 16, каза в отговор на въпрос министърът и заяви, че всички институции ще работят така “все едно са в държавна приемателна комисия, без да са готови за нея, за да може всеки детайл да се “изчиства” в рамките на строителството, а да се чакат после допълнителни срокове.

Обединихме се да направим поетапност, за да влезем в експлоатация максимално бързо – така нареченият първи етап  да бъде приоритизиран и още тази седмица да се обединим какви са целевите дати за влизането в експлоатация, допълни Теодора Георгиева. Тя и подчерта, че ще се разчита на подкрепата на държавата, защото проектът е от стратегическа важност за страната и ще обезпечи три милиарда кубически метра природен газ, което е еквивалентно на потреблението на страната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам