Бюлетин

Шишков: От един до трима кандидати има за всяка от позициите за осигуряване на зимно поддържане на пътищата

За всяка от позициите по процедурата за осигуряване на зимно поддържане на републиканската пътна мрежа има от един до трима кандидати. Изборът на изпълнители ще приключи вероятно след 4-5 дни и около 20 септември се очаква комисията да обяви решението. Надявам се да няма опити за обжалване, за да се сключат договори и зимното почистване да бъде гарантирано. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в интервю за БНР, цитиран от пресцентъра на Министерството.

Разрешение за строеж за участъци 4 и 5 на автомагистрала “Хемус” не може да бъде издадено заради констатираното незаконно строителство в тях. В тази хипотеза са и други инфраструктурни обекти, като язовири например, каза министър Шишков. Затова са предложени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чрез които, след като бъдат приети от следващото Народно събрание, отговарящите на нормите строежи от инженерната инфраструктура ще могат да бъдат обявени за търпими. Така няма да се налага построеното да бъде разрушено, каза министърът.

АМ “Хемус”

Ако констатираното не беше обявено за незаконно, означава, че щяхме да участваме в прикриване на незаконни действия. Решаването на проблема не е в извършването на нови такива, а чрез законов ред и механизъм. Ако незаконното строителство продължаваше да бъде прикривано, означава, че мисленето и начинът на работа никога нямаше бъдат променени, категоричен бе арх. Шишков.

Регионалният министър разясни и друга предложена промяна в Закона за устройство на територията, която предвижда септични ями да имат само сгради с до три жилища и вилни зони, в които има по-малко обитатели. За всички останали сгради ще трябва да бъде изграждана канализация. Това ще предотврати преовлажняване на терени и ще възпрепятства възникването на свлачищни процеси.

Още от Built.bg:  МРРБ: С приемането на проектонаредба се очаква повишаване на дълготрайността и устойчивостта на строежите

Министър Шишков подчерта приемствеността по отношение на този текст, предложен от последното редовно правителство. Според него обаче е нелогично това, че не е направено изменението на ЗУТ по отношение на инфраструктурните обекти. И напомни, че предложение за промяна за тях беше направено от предишното служебно правителство.

Държавата е направила всичко за завършване на интерконектора. Свършихме цялата работа, докато завършваха недовършеното. Необходимо е само да бъдат представени документи. До утре се очакват тези за издаване на Акт 15. Ако спазват срока си и представят Акт 15 до петък, до няколко дни ще се стигне до издаване на разрешение за ползване и Акт 16, каза министър Шишков.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам