Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Шишков ще възложи проучване за изграждането на скоростен път или магистрала от ГКПП “Маказа“ до магистрала „Марица“

Проучване в посока изграждане на скоростен път или магистрала от граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Маказа“ до магистрала „Марица“ ще възложи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Това уверение даде той пред журналисти в Кърджали, след като участва в работна среща по наболели ресорни теми в региона.

По думите му това може би ще е генералното решение на въпроса с интензивния трафик в родопския град на преминаващи от и за Гърция автомобили заради липсата на обходен път. Околовръстно шосе на Кърджали бе проектирано, като бе премината и процедура по оценка на въздействието върху околната среда, но срокът за оценката изтече в края на април, а проектът не бе реализиран.

”Знаете, че тази ос, Север-Юг, започнахме да я развиваме като проекти в северната част от Русе към Велико Търново. Аз мисля, че трябва да започнем да я развиваме и от тази част“, коментира той и допълни, че тепърва ще се прави проучване за възможностите за свързване в частта от магистрала „Марица“ до ГКПП „Маказа“. „Знаете много добре, че аз отдавна, поне като регионален министър, говоря, че цялостна свързаност трябва да бъде изградена и, надявам се, в съвсем кратки срокове да ви отговорим дали тръгваме в тази посока“, каза още министърът.

Снимка: БТА

Той коментира и другите две теми, които бе поканен да обсъди заедно с представители на местната и държавната власт, представители на различни ресорни институции. Първата от тях бе за безопасността на пътно кръстовище, отново по пътя към ГКПП „Маказа“, при спирка “Глухар”. Министър Шишков коментира, че вариантът там е изграждането на кръгово движение и има два варианта това да се случи. До края на месеца трябва да бъде изготвено задание, което ще покаже дали ще е необходим само проект, или подробен устройствен план.

Още от Built.bg:  Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен проблем

Дискутирана бе и темата за необходимостта от спешен ремонт на бул. “Беломорски“, който е част от републиканската пътна мрежа и по който преминава трафикът от и за Гърция. Министър Шишков коментира, че по уверение на дружеството за водоснабдяване и канализация до месец и половина следва да завърши процедурата с Акт 15 и Акт 16 на обектите от изпълнявания проект „Воден цикъл“ в участъка, след което следва да се разгледат и съчетаят проектите на АПИ и община за пътна настилка и тротоари, и да се издаде разрешение за строеж.

„Мога да ви уверя, че в рамките на месец и половина ще бъде завършена тръжната документация и ще бъде проведен конкурс за избор на изпълнител в тази част, която е задължение на АПИ“, каза още министър Шишков.

В работната среща, която бе обвързана и с посещение на терен на част от невралгичните точки, участваха още заместник-министърът на регионалното развитие Николай Шушков, председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов, областният управител на Кърджали Даниел Делчев, представители на АПИ, Областното пътно управление, Пътна полиция – КАТ, „Водоснабдяване и канализация“ ООД, „Теклас България“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам