Бюлетин

Шишков: В период от 3 години пътищата в България са поддържани основно с текущи ремонти

В периода 2018-2021 година пътищата в България са се поддържали основно с текущи ремонти, при които контролът е занижен. Състоянието на нашите пътища е заради това, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред БНР.

Каква е разликата между основен и текущ ремонт – когато се прави текущ ремонт, няма одобрени проекти, разрешение за строеж, нямаме строителен надзор, нямаме въвеждане в експлоатация. При основния ремонт има контрол.

В периода от 2017-2018 година до средата на 2021 година като основен ремонт е възложено укрепване на път 570 метра, основен ремонт на един виадукт, два надлеза, основен ремонт на пътища общо 16 километра, два моста са ремонтирани и с разрешение за строеж е направено осветлението на кръговото на град Ахелой, изброи министърът. Поисках справка от колегите от АПИ, не очаквах, че са толкова малко, отбеляза Шишков.

Иван Шишков, снимка: БТА

По думите му всички останалите пътища са ремонтирани под формата на текущ ремонт, с изключение на пътища, които са възлагани с европейски пари. Всичко друго с републиканския бюджет е правено като текущ ремонт, самият контрол в зародиша е бил игнориран, допълни Иван Шишков.

За автомагистрала “Хемус” министърът посочи, че проблемите са заложени в начина, по който е започнал строежът на АМ “Хемус” 2018-2019 година. Залагането на самия процес – да се дадат 35% аванси, без да има яснота кога ще започне строителството. Проблемът не е, че са раздадени парите, а че са дадени, когато не е било ясно кога ще започне строителството на магистралата, допълни той.

АМ “Хемус”

По думите му фирмите са подписали договори, според които при този аванс от 35% не следва да бъдат индексирани сумите.  “Започваме да попадаме в капан, той не е само с “Хемус”, това е капанът на целия строителен хаос. Този капан започва да се връща като бумеранг в обществото и то с изключително негативен знак”, заяви Иван Шишков.

Още от Built.bg:  Напредък по проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй": Работи се по жп връзка с централата

Министър Шишков посочи, че в България няма условия да бъдат строени магистрали, защото няма планиране, няма подробни устройствени планове, няма и идейни проекти.

Заради лошото качество на асфалта на магистрала “Тракия” един участък ще бъде ремонтиран основно, съобщи министър Шишков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам