Бюлетин

Шолц: Германия няма да строи повече атомни електроцентрали

зелените

Германският канцлер Олаф Шолц изключи категорично възможността страната му да строи отново атомни електроцентрали въпреки призивите на депутати за промяна на политиката по този въпрос, предаде ДПА.

“Хората, които искат нови АЕЦ-и, забравят, че една подобна централа се строи 15 години и струва между 15 и 20 милиарда евро. Тоест те ще бъдат завършени „към края на 30-те години, при цена на електроенергията от тях, която ще бъде два или три пъти по-скъпа от тази от възобновяемите мощности, каквито дотогава ще сме изградили повсеместно“, каза Шолц на предизборна проява на партията си в столицата на провинция Бавария Мюнхен.

На 8 октомври баварските избиратели ще отидат до урните, за да изберат ново регионално правителство.

Цената на електричеството в Германия се покачи значително, развой, до който се стигна след началото на руската инвазия в Украйна миналата година, когато Берлин побърза да потърси алтернатива на евтините руски енергоносители, отбелязва ДПА. Москва намали доставките на газ, което накара правителствата в цяла Европа да се съревновават за нови източници на енергия.

Опозиционният Християндемократически съюз, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и либералната Свободна демократическа партия, която е част от управляващата коалиция, призоваха да бъдат построени нови ядрени мощности.

Депутати предложиха старите ядрени реактори да продължат да работят, въпреки че по-рано тази година Германия прекрати производството на ядрена енергия и затвори и последните си реактори. Баварският премиер Маркус Зьодер обяви, че желае да изгради нов реактор в Бавария за изследване на ядрения синтез.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам