Бюлетин

Шпионски игри по български. Великобритания задържа трима по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Трима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са били задържани във Великобритания в рамките на широкообхватно разследване в сферата на сигурността, предаде днес Би Би Си.

Заподозрените са задържани през февруари и оттогава са държани под стража. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват “неправомерно”, знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи от отдела за борба с тероризма на лондонската Столична полиция, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу.

За тримата се знае, че са работили и живеели във Великобритания от години.

Снимка: wikipedia.org

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според онлайн профила му в “ЛинктИн” (LinkedIn), след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали. В профила му има и информация, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бивши съседи в Хароу описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работел като шофьор в болници, а в онлайн профила на Иванова в “ЛинктИн” пише, че тя е била лаборантка в частна здравна фирма.

Още от Built.bg:  Над 221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост - за саниране и мерки за енергийна ефективност

Двойката, която се е преместила във Великобритания преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаване с “културата и нормите на британското общество”. По информация от български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

 

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон през януари. Те все още не са се признали за виновни по обвиненията.

Агенция Ройтерс цитира лондонската полиция, според която на 8 февруари са били задържани общо петима души по подозрение, че са нарушили закона за държавната тайна. Впоследствие на трима от тях – Русев, Джамбазов и Иванова, са повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за личните документи от 2010 година. Сред останалите задържани са неназовани 32-годишен мъж и 29-годишна жена, живеещи съответно в Централен и Северен Лондон, посочва телевизия “Скай нюз”.

И петимата заподозрени в нарушаване на Закона за държавната тайна по-късно били освободени под гаранция, въпреки че преди това Би Би Си съобщи, че Русев, Джамбазов и Иванова остават в ареста. Правоохранителните органи подчертават, че на 31 юли в съд Лондон е имало съдебно заседание по делото за фалшифициране на документи. Полицейското разследване за евентуално нарушение на закона за държавната тайна продължава.

Съседи от домове, на предишни адреси на двойката, разказват пред Би Би Си, че българите им носели сладкиши като подаръци. Съседите им в Хароу казват, че детективите доста време претърсвали техния дом, като полицейското присъствие е било видимо в продължение на повече от седмица.

Още от Built.bg:  София след протеста срещу БФС

Отделът на полицията за борба с тероризма казва, че отделя все повече време за разследване на подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия. Опасенията в тази сфера са следствие от придобили известност случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

То е във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация.

Досъдебното производство е образувано през март 2023 г. За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности, посочват от СГП.

Пез 2018 г. руски разузнавачи се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, графство Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество “Новичок”. Двойката, както и отзовалият се детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и имаше опесност за живота им.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис, която не е свързана със семейство Скрипал, почина, след като беше изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, което е било оставено в Уилтшър в шишенце за парфюм.

През 2006 г. бившият служител на руското разузнаване Александър Литвиненко беше убит в Лондон, след като беше отровен от убийци, работещи за руската държава.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам