Бюлетин

Шумоизолацията – подценената, но важна страна на строителството

Все по-често обръщаме внимание на изолациите, когато избираме жилище, но обикновено то е насочено към задържането и спирането на топлина и влага. Шумоизолацията и акустиката са обратната страна на медала, която често остава скрита, но е не по-малко важна. Темата беше засегната в първия ден от събитията, които са част от програмата на тазгодишната Архитектурно-строителната седмица.  

„Шумът ни разболява и всеки може да го потвърди. Много от нас го изпитват и търсят начини да поправят недостатъчната звукоизолация или неподходящата акустика“, казва Наталия Иванова от Българска асоциация за изолации в строителството и преподавател в УАСГ.

Проблемът според нея е, че в България в това поле имаме изисквания, които остават на хартия и потърпевшият най-често сам започва да търси начини да си помогне.

Важно и най-оптимално е шумоизолацията да бъде взета отговорно предвид предварително – строителството да се проектира и изпълни така, че да е предвидена необходимата изолация, да се извършат правилно детайлите и да се изпълят на правилното място определени елементи, например да се прекъсне с еластични материали предаването на структурния шум.

Когато обаче това не е направено, БАИС са разработили практическо ръководство за звукоизолация и акустика в помощ на строители, проектанти и такива, които сами търсят решения на конкретни казуси.

Затова, за да се докаже дали едно жилище или обществена сграда има нужните качества най-достоверният начин е да се направят измервания. Заедно с измерванията е важно да се знае какво може да се направи, за да се получи нужният резултат. „Няма много специалисти в тази област, но пък тези, които работят са се усъвършенствали в много направления и вече са натрупали доста практически опит и са развили усет за конкретния подход“, споделя Наталия Иванова.

Още от Built.bg:  Built Анализ: Магистрали и ремонти – приоритетите за пътищата през 2024 г.

Шумоизолацията и акустиката не са приоритет в съвременното строителство. Причината е, че строителите сега са много натоварени и не е лесно да бъдат убедени да приложат дадени мерки, които даже усложняват техния труд. Не винаги са необходими повече инвестиции, а в повечето случаи това е познаването на принципите и правилното изпълнение.

Когато един обект вече е изпълнен е доста по-трудно или понякога невъзможно в последствие да се изгради ефективно решение.

Кои принципи е важно да се спазват? Като начало е важно да се започне от правилното разпределение на помещенията при проектиране и строителство – например да не се поставят едно до друго баня от едно и спалня от друго жилище.

След това да се обърне внимание на подходящите конструкции. Например масата играе положителна роля за постигане на по-добра звукоизолация, но пък леките преградни стени работят на принципа “маса-пружина-маса” и затова успяват с много ниско тегло да постигнат големи стойности на звукоизолацията.

За намаляване на въздушния шум трябва да се обръща внимание на уплътненията, особено на врати и прозорци, както и шахти. От изключителна важност за ограничаване на структурния шум (предаващ се по конструкцията), е еластичното прекъсване на подходящото място.

Новото или старото строителство са по-издържани що се отнася до звуковата изолация? „В новото строителство се набляга на външния вид, а и най-красивото жилище не помага, когато заживеем в него и не можем да намерим спокойствие.

Неприятно е да се чуват съседите или транспорта“, казва Наталия Иванов. В единия случай има примерно решения – когато чуваме съседите в апартамента до нас, можем да подобрим звукоизолацията на стената чрез предстенна обшивка с плоскости.

Още от Built.bg:  Сбогувахме се с "колоса на американската дипломация Хенри Кисинджър". Погледът на западната преса

Но когато чуваме шумовете от транспорта или асансьора, или ударен шум от съседите отгоре, решението не е толкова просто. Наблюдава се тенденция на прилагане на леките конструкции и в офисите, но при изискване за непрекъснатост на инсталациите често се налага окачен таван и повдигнат под. Но по този начин, ако преградната стена не стига до тавана, трудно би се постигнала задоволителна звукоизолация.

По отношение на акустиката на помещения, БАИС са измерили, че учебни зали дори след основен ремонт, са влошили своите акустични качества и не отговарят съществено на изискванията. А е известно, че това е от изключителна важност за възприятията и здравето на учащите се.

За да се изпълнят правилно тези зали дори не се изисква особени усилия и допълнителни средства, а просто да се предвиди на правилното място звукопоглъщащи покрития и окачени тавани, които така и така ще бъдат изпълнени. Но е важно да се прецени и изчисли каква е необходимата им квадратура и звукопоглъщащи свойства.

Друго огромно поле за действие е благоприятната акустичната обстановка в отворените офиси. Има европейски стандарт, който насочва на какво да се обръща внимание и дава стойности на затихването на звука от мястото на една дейност до друга. Това изисква прилагането и там на звукопоглъщащи материали и бариери, както и съответно проектиране.

Както навлизащите регулации в много други сфери в момента, управлението на шумовете също вече е подчинено на определени правила – в сила влезе европейки стандарт с категоризация в 6 степени на звукоизолацията от А до F. Kогато се оцени жилището по тези категории ще може да се има представа дали и до каква степен са приложени марки за звукоизолация и това ще може да бъде като пазарно предимство за съответния обект.

Секторът също така непрекъснато се развива – в световен мащаб специализирани производители предлагат продукти с различни акустични свойства и е от изключителна важност да се прилагат на правилните места. Имаме и положителни примери и у нас – като българската компания Децибел АД, които разработват, произвеждат и изнасят по цял свят собствени иновативни системи за шумоизолация и акустика.

Според Наталия Иванова обаче всичко трябва да започва от началните стъпки на бъдещите строители – затова тя и колегите й като университетски преподаватели се стараят да запознават бъдещите архитекти и инженери с новостите и да им създават необходимия усет и мисъл за това, къде са важните моменти и какво точно да правят.

Още от Built.bg:  Ще продължи ли Лондон да събира такси и глоби за най-замърсяващите автомобили

Освен това се разработват научни проекти в областта – например изградена е умалена акустична камера за измерване на звукоизолацията на строителни елементи, в скоро време ще може да се прави измерване на коефициента на звукопоглъщане. А за вече построените сгради се прави измерване на място на звукоизолацията и оценка на състоянието, след което се предлагат мерки за подобряване.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам