Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сигнал до АПИ за необезопасени пътища в страната

Асоциацията за защита на потребителите алармира АПИ и институциите за липсата на обезопасени пътища в страната.

Това съобщават от асоциацията като посочват, че десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след извършени през лятото ремонтни дейности и поддръжка. В АЗП са получили сигнал за липсата на маркировка, мантинели и знаци на близо 40- километровата отсечка от пътя Варна – София на територията на област Търговище.

От асоциацията са извършили проверка на място и са установили, че няма никакви обозначаващи и предпазни елементи на отсечката, на която е извършена рехабилитация преди близо шест месеца. С настъпването на зимния сезон предпоставките за катастрофи се увеличават най-малкото, защото светлата част от денонощието намалява с няколко часа.

При силен валеж, нощно време видимостта е силно намалена, осовата маркировка е единственият начин шофьорите да проследят пътя и буквално да не се озоват в канавка. В случая дори и тази маркировка липсва по едно от най-натоварените трасета на транспортната републиканска мрежа, посочват от АЗП.

Необезопасени опасни участъци на пътища в ремонт има и в района на Ихтиман, Белово и Костенец, посочват още от АЗП. Там пътните отсечки са в процес на довършителен етап от рехабилитация, но по тях се движат автомобили без да са предприети каквито и да било предпазни мерки.

Липсва включително светлоотразителна и светлинна сигнализация, отбелязват от АЗП. Те предупреждават шофьорите, които пътуват по маршрута Ихтиман-Белово-Костенец да бъдат внимателни в отсечката преди Костенец, където има остър завой с близо 20 метрово дере и мостови съоръжения, които по никакъв начин не са обезопасени.

Още от Built.bg:  Ремонтът на Дунав мост при Русе започва през юли и ще продължи 2 години

Възложител на всички ремонти по републиканската пътна мрежа е Агенция “Пътна инфраструктура” , която очевидно не упражнява достатъчен контрол върху изпълнителите по обектите. За качеството на обезпечаване на ремонта от гледна точка пътната безопасност или липсата на такава основна отговорност носи АПИ, заявяват от АЗП.

От АЗП апелират към всички органи, които имат пряко отношение към пътната безопасност да вземат отношение. Подобна практика не се наблюдава само на посочените отсечки, тя е често срещана и е причина за множество инциденти, посочват от АЗП. Според тях възмутителен е и фактът за броя на институциите пряко ангажирани с пътната безопасност – АПИ, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, КАТ, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам