Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Скок в строителството на жилища в Бургаско през третото тримесечие

Общинските администрации на територията на област Бургас са издали разрешителни за строеж на 189 жилищни сгради с 818 жилища в тях. Данните са за третото тримесечие на настоящата година, отчитат от Националния статистически институт.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 23,5 на сто. С 33,2 на сто нараства и броят на жилищата за посочения период. За сравнение, спрямо същия период на 2021 година, издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с близо 54 на сто.

През третото тримесечие на територията на областта строителни дейности са започнали по 126 сгради за жилищни нужди от всички 189 издадени разрешения. В сравнение с третото тримесечие на 2021 г. започнатите нови жилищни сгради нарастват с 50 на сто. С над 130 на сто нараства и броят на жилищата, а общата застроена площ е повече със 129 на сто.

През юли, август и септември в областния център Бургас е започнало строителството на 126 жилищни сгради, показа проверка на БТА. Според данните на националната статистика, най-малко започнати строежи на жилища има в Смолян, Силистра и Враца – по 6 обекта, а най-много в София град (240), Пловдив (238) и Варна (229), като морският град е сред малкото в страната, в който е започнало строителството на административни сгради с разгърната площ от почти 2 000 кв./м.

В същото време се наблюдава лек спад в броя на наетите работници в сектор “Строителство” през второто тримесечие на 2022 година или 123 533 души. За сравнение през януари, февруари и март в бранша са подписани малко над 125 000 трудови договора.

Още от Built.bg:  След акцията на ДАНС в агенция "Митници" - какво знаем досега?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам