Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде открита днес в Южния парк

Скулптурната композиция „Водна паша“ ще бъде открита днес от автора й Павел Койчев и от заместник-кмета на София Мирослав Боршош в Южния парк.

Композицията представлява нова версия на едноименния проект на Павел Койчев от 2009 г. „Водна паша“ се състои от шест фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика. Фигурите са изработени от месинг и тежат общо над два тона. Главната фигура е висока четири метра и 40 сантиметра.

До 2019 г. композицията е разположена край село Осиковица. Първоначално тя е създадена предимно от стиропор, като по-късно авторът я покрива със смола. Въпреки очакванията му композицията да остане за кратко в езерото заради нетрайните материали, тя успява да издържи на атмосферните условия повече от 10 години.

Павел Койчев, снимка: БТА

Мястото, на което творбата му ще бъде разположена в столицата, е избрано лично от Койчев.

Обиколихме София и аз се спрях на това място в Южния парк. Проектът иска пространство, иска условия, иска постоянен воден пласт, за да могат фигурите да вървят по повърхността.

Столичен общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 г. Идеята за поставянето на произведението беше подкрепена от обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът е одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

За автора:

Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г., а 17 години по-късно участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Участва в представянето на България на Международното биенале във Венеция през 2002 и 2012 г.

Още от Built.bg:  Тунелът "Железница" ще бъде открит на 20-ти февруари

Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на други галерии в страната, както и на частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

Сред проектите му са „Торен бръмбар“ (1995 г.), „Доли или нещо за клонирането” (1997 г.), „Стадото“ (2000 г.), „Обиталище“ (2000 г.), „Къщите, лятото, морето“ (2005 г.), „Високомерна разходка“ (2006 г.), „Градежът“ (2007 г.) и др. / ГН

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам