Бюлетин

Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде открита днес в Южния парк

Скулптурната композиция „Водна паша“ ще бъде открита днес от автора й Павел Койчев и от заместник-кмета на София Мирослав Боршош в Южния парк.

Композицията представлява нова версия на едноименния проект на Павел Койчев от 2009 г. „Водна паша“ се състои от шест фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика. Фигурите са изработени от месинг и тежат общо над два тона. Главната фигура е висока четири метра и 40 сантиметра.

До 2019 г. композицията е разположена край село Осиковица. Първоначално тя е създадена предимно от стиропор, като по-късно авторът я покрива със смола. Въпреки очакванията му композицията да остане за кратко в езерото заради нетрайните материали, тя успява да издържи на атмосферните условия повече от 10 години.

Павел Койчев, снимка: БТА

Мястото, на което творбата му ще бъде разположена в столицата, е избрано лично от Койчев.

Обиколихме София и аз се спрях на това място в Южния парк. Проектът иска пространство, иска условия, иска постоянен воден пласт, за да могат фигурите да вървят по повърхността.

Столичен общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 г. Идеята за поставянето на произведението беше подкрепена от обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът е одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

За автора:

Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“. Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г., а 17 години по-късно участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Участва в представянето на България на Международното биенале във Венеция през 2002 и 2012 г.

Още от Built.bg:  Обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина ще се състои днес

Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на други галерии в страната, както и на частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

Сред проектите му са „Торен бръмбар“ (1995 г.), „Доли или нещо за клонирането” (1997 г.), „Стадото“ (2000 г.), „Обиталище“ (2000 г.), „Къщите, лятото, морето“ (2005 г.), „Високомерна разходка“ (2006 г.), „Градежът“ (2007 г.) и др. / ГН

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам