Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

След акцията на ДАНС в агенция “Митници” – какво знаем досега?

Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на живо излъчване във Фейбук, където отговоря на въпроси. Поводът за коментара му е акцията на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“.

За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици, каза Денков.

Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици, посочи още премиерът в оставка.

Николай Денков потвърди, че до този момент той  не е получил официална информация от ДАНС за случая. Поискал съм, но до момента нямам, каза Денков.

Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение, посочи още премиерът в оставка.

Досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи е образувано от Комисията за противодействие на корупцията във връзка с вчерашната съвместна акция с Държавна агенция „Национална сигурност“ , съобщиха за БТА от Софийската градска прокуратура.

Оттам допълват, че в прокуратурата са внесени с искане за одобрение от съда 17 протокола за претърсване и изземване на жилища, леки автомобил и помещения на длъжностни лица. Очаква се внасянето на още протоколи.

По случая има задържани по Закона за МВР за 24 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да се запознаят със случая.

Още от Built.bg:  Тръмп е първият държавен глава в САЩ, който застава пред наказателен съд
На снимката: директорът на агенция “Митници” Петя Банкова.

Вчера по време на акцията, служители на правоохранителните органи влязоха в сградата на агенция “Митници“. Директорът на институцията Петя Банкова каза, че е първата жертва на новото КОНПИ.  Министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците. Впоследствие парламентът реши временна комисия да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от „Има такъв народ“ (ИТН).  То бе гласувано със 133 гласа “за”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам