Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

След четири години Музеят на Виена отново отвори врати

Музеят на Виена, който разказва историята на града, отвори отново врати след четиригодишно преустройство.

Новата постоянна изложба “Виена. Моята история” представя с 1700 експоната развитието на австрийската столица в хронологичен ред – започва от първото селище и стига до наши дни. Експозицията е разположена на три етажа. Това прави изложбата значително по-голяма отпреди.

Акцентите са събрани в залата, намираща се в центъра на новоорганизираното музейно тяло, голямо вътрешно пространство, атриум с прозрачен покрив. Сред тях са разположени интересни обекти, които бележат моменти от историята: например препарираният кит “Полди”, представен за първи път на световното изложение във Виена през 1873 година, който виси над посетителите като голям дирижабъл; оригиналните скулптори на Георг Рафаел Донер от фонтана в центъра на града и един от неговите символи, които според тогавашната императрица Мария Терезия са били „нецензурни“ и дадени за претопяване, но като по чудо са оцелели; старият неонов надпис на Южната гара; бившата официална карета на виенските кметове.

Временните изложби ще бъдат разположени на новия „плаващ“ етаж. Той на практика е наложен върху съществуващата сграда. По-конкретно, „шапката“, представляваща огромен бетонен куб, се опира на колони, а не е поставена директно на покрива на старата сграда, от която е запазено разстояние от няколко сантиметра. Това увеличава височината на новия музей от 16 на 25 метра, общата изложбена площ също е почти двойна – от 6900 на 12 000 квадратни метра.

На междинния етаж са създадени кафене и тераса, от които се открива впечатляваща гледка към „Карлсплац“ и църквата „Карлскирхе“. В зоната на входа са разположени и заведения за хранене, входът на Музея на Виена също е изцяло променен. В преддверието се намира стъклен павилион, което намалява шума от булеварда и може да бъде използвано в летните месеци като заведение за хранене.

Още от Built.bg:  Приключи рехабилитацията на ПАВЕЦ “Белмекен“

На пресконференцията по случай откриването на преустроения музей Вероника Кауп-Хазлер, отговаряща за културата на града, изтъкна, че спазването на зададения срок е голям успех. Той се открива в срок, а строителните работи са завършени въпреки кризисните времена, които светът преживя през последните години.

„Изключително трудно беше сграда, поставена под защитата на паметниците на културата, да бъде съчетана с нова архитектура“, подчерта тя. Конкурсът е спечелен от проект на архитектурния екип „Чертов, Винклер и Рук“, състезавал се през 1915 година с 273 архитектурни бюра от 26 държави. С бюджет от 108 милиона евро архитектите са създали съвременна екологична сграда, запазвайки всички детайли от стария музей: използвана е геотермална енергия за отопление през зимата, прозорците са с фотосоларни стъкла, пропускащи един процент от топлината през лятото, като по този начин сградата се „саморегулира“ топлинно, спестявайки енергия.

Стремежът на градската управа е да направи новият Музей на Виена в любимо място за виенчани и гостите на столицата, които ще могат да посещават постоянната експозиция безплатно.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам