Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

След ремонта – неясна е съдбата на бившето иранско посолство

Сградата на бившето иранско посолство може да се превърне дори в ресторант – поне това пише в офертата за отдаване под наем на знаковия имот, която е качена на сайта на Агенция Дипломатически имоти в страната (АДИС). От обявата става ясно още, че който иска да вземе мястото ще трябва да плаща по 30 000 лв. на месец.

Както Built.bg вече писа, ремонтът на сградата, която пустееше от няколко години, вече е приключен. Тя е запазена в абсолютно автентичен вид. Собствениците от АДИС потвърдиха, че работите по фасадата са почти финализирани – очакват единствено специални механизми за прозорците, които трябва да се монтират и които също отговарят на старинния вид.

Реставрацията е извършена изцяло под надзора на Националния институт за паметниците на културата – използвани са специални материали и по-трайна боя. Ремонтът е с гаранция от 10 години. Но вътрешността засега няма се прави. Причината е, че се очаква да стане ясно какво ще бъде предназначението на сградата и околния терен, за да се прецени какво и как именно да се извърши като ремонт на помещенията.

Проект за реконструкция от 2017 г.

А какво ще е бъдещото предназначение на над 100-годишната сграда е напълно неясно. В офертата за отдаване под наем е написано следното: „Уникален имот – паметник на културата в сърцето на София. Имотът включва две сгради и градина и е подходящ за офис, резиденция, изложбена зала, ресторант и др.“

Става ясно още, че основната сграда с площ 1500 кв. м., разполага с предверие, библиотека, 12 стаи на трите етажа, 3 тоалетни, баня, приемна, дневна, 2 кухни с трапезария, 4 тераси, покрита галерия, офис, 7 склада.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Имотът върви с още една по-малка сграда от 336 кв. м. В нея има четири стаи и кухненски бокс, 5 складoви помещения, офис, тоалетна и помещение на абонатната станция. Сградите са с централно парно отопление. Има покрит наземен етаж, като дворът предоставя допълнителна възможност за паркиране на автомобили. Точната цена за наем на месец е 15 600 евро или 30 511 лв.

СНИМКА: Peticiq.com

Пред Built.bg от АДИС обясниха, че най-добре за тях е имотът да се използва отново за дипломатическа мисия. Такъв е бил през по-голямата част от последните години – първо като посолство на Монголия, а до неотдавна като посолство на Иран. Търсене обаче на този етап няма. Ремонтът на фасадата е направен, за да се съхрани сградата и да е по-привлекателна за евентуалните наематели.

Коментар пред Built.bg направи и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. По думите му ремонтът е изпълнен добре и запазва напълно характера на сградата.

„Можем да го сложим сред добрите примери, тъй като лошите са твърде много“, коментира Трайков. Относно предназначението на сградата, той е категоричен, че трябва да се използва за обществени цели. Трайков подчерта, че при недостига на терени за детски градини, превръщането на зданието в такава би било чудесен вариант.

Агенция Дипломатически имоти в страната (АДИС) е под шапката на МВнР и министъра на външните работи. В същото време обаче тя е един вид държавен брокер, който оперира с много апетитни и специални терени в най-елитните столични квартали. Затова съдбата на сградата на бившето иранско посолство зависи, колкото от АДИС, толкова и от бъдещите наематели.

Още от Built.bg:  АПИ: Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва следваща седмица

Защото без значение какво ще бъде предназначението й, като паметник на културата тя е пазена от закона и е по-добре да има стопанин, който да се грижи за имота, отколкото отново да пустее с години. Засега обаче интерес към старата сграда с красивата, висока ограда, няма.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам