Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

След спирка “Кьовеши” – какво следва

Снимка: БТА

В историята на Министерството на транспорта може би за първи път влиза европейската прокуратура, коментира в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на транспорта и съобщенията  Георги Гвоздейков. Миналата седмица от Европейската прокуратура съобщиха, че са започнали проверки на два проекта за обновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за участък между градовете Костенец и Септември по линията София – Пловдив, а вторият – за модернизация на жп отсечката между Оризово и Михайлово.

„Милиарди се наливат в инфраструктурата, а насреща няма нищо. Оттук нататък е въпрос на разследването на българската и европейската прокуратура да докажат ясно и категорично кой стои зад тези злоупотреби и кой допуска да се стигне до това“, каза министърът на транспорта.

Георги Гвоздейков, снимка: БТА

„Към момента проверката е насочена към изпълнителите, предполагам, че много скоро ще влезе и при нас, в Министерството на транспорта и НКЖИ. Предстоят много детайли и се надявам това да се разплете докрай. Неофициално знам, че възлагането е на фирми, които създават консорциуми, защото не отговарят на изискванията. По-нататък някои от участниците в консорциума фалират, започват да се прехвърлят отговорности, възлагат се дейности на подизпълнители. Резултатът е похарчени милиарди и насреща няма нищо направено“, обясни Георги Гвоздейков.

Той отбеляза, че е поел инициатива с помощта на новото ръководство на БДЖ да започне подобряване на комфорта на подвижния състав. Миналата седмица изпратихме писма на всички доставчици, които могат спешно да осигурят дори и втора употреба подвижен състав, но ново поколение, за да започнем да модернизираме този вид транспорт, каза Гвоздейков. Всички, които се возят в железопътния транспорт в България трябва да са наясно, че се возят в нещо, което е проектирано в края на 60-те години, добави министърът на транспорта. Според него трябва на тези хора да се достави удобство и комфорт, така, както се случва в други държави в Европа.

Още от Built.bg:  Ще успее ли Макрон да преодолее още една криза?
Снимка: БТА

Вчера от министерството на транспорта съобщиха, че е сменено ръководството на „Холдинг БДЖ“.

От постовете си са освободени Владимир Дунчев – председател на Съвета на директорите, инж. Атанас Атанасов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите, както и Валя Петрова – член на Съвета.  Новите назначения са Георги Друмев, Димитър Михайлов и Юлия Варадинова-Милкова.  След заседание на новия борд за негов председател е избрана Юлия Варадинова-Милкова, а новият изпълнителен директор на дружеството ще бъде Георги Друмев.

От пресцентъра на министерството потвърдиха още, че на освободеното ръководство ще бъдат изплатени обезщетения за неспазен срок за предизвестие, предвиден в договорите им за управление на дружеството.

До този момент Георги Друмев ръководеше „БДЖ – Товарни превози“. На негово място там е назначен Християн Кръстев. Промяната вече е отразена и интернет страницата на дружеството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам