Бюлетин

След вчерашния ден: По пътя на раздялата

“Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам директно проблем със Слави Трифонов, защото Караджов е един брокер.” Това каза премиерът Кирил Петков пред Цветанка Ризова по повод раздора в управляващата коалиция. Премиерът каза още, че от известно време Трифонов не вдигал телефона си и не отговарял на съобщенията, които са му изпращани, в опит да се свържат с него. Въпреки това е имало пълна координация с лидера на “Има такъв народ” и неговите министри , които му рапортували всеки ден.

“Тези хора бяха в управлението, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато не се случиха по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за народа, правителството и управлението.”, допълни Петков.

Кирил Петков, снимка: БТА

Премиерът изрази надежда, че поне 12 човека от ИТН ще изберат да застанат на страната на народа и ще подкрепят решенията на правителството в залата, въпреки волята на партията и нейният лидер Слави Трифонов.

Кирил Петков благодари на лидера на БСП Корнелия Нинова, която подкрепи правителството и идеята Бойко Рашков да поеме КПКОНПИ.

По-късно, също в предаването “Лице в лице” по bTV, Гроздан Караджов каза, че премиерът е заявил лъжи и клевети срещу него.

По-жалка картина от това да опитваш да спасиш оцеляването на кабинета си като по този начин хвърляш обиди, клевети и истински лъжи за всяко едно от нещата по адрес на вицепремиер от собствения ти кабинет. Това беше картината на състоянието на нещата в коалицията. Този човек днес беше самата жалка картина на това, което се случва в коалицията.”

Това бяха думите на Гроздан Караджов по повод обвиненията срещу него. На въпроса защо му трябват още милиарди за строителните фирми, Караджов отговори така:

Това не са пари, които аз съм поискал, а парите, които по разчети с решение на НС присъди от бюджета на МРРБ да се изплатят стари задължения точно на тези “крадливи фирми”.

“Ние с ИТН внесохме решение да не им се плаща, а на 14 април Кирил Петков в свое интервю каза, че обещава държавата да разплати първите 600 милиона лева сега, а до 30 юни да им изплати цялата сума”, поясни още регионалният министър. “Тази цялата сума е 1,2 милиарда лева. В доклада към това решение е записано още 1.2 милиарда лева за онези започнати 278 пътища, които са останали на средата неремонтирани. Половин милиард, които те не пожелаха да сложат в “Автомагистрали”, за да се строи АМ “Хемус”. Извън тях има още половин милиард, които не бяха сложени отново в бюджета. И още половин милиард, който заедно обещахме на общините. Ето това са 3.9 милиарда, от които аз нямам участие в нито една стотинка, нито една процедура”, каза още Караджов.

Още от Built.bg:  Иван Шишков: Може да се провери състоянието на пътищата, без да се копае, със скенер
Гроздан Караджов

Той допълни, че внушенията за кражби и едва ли не корупция по негов адрес са нелепи, като заяви, че “никога през живота си не съм докоснал една стотинка държавни пари, няма и да докосна.”

Снощи пресконференция даде и лидерът на БСП- Корнелия Нинова.

За нас избори сега означават още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народното събрание, което да взема адекватни решения, неизвестност и несигурност и не можем да допуснем това да стане.

За нас най-важно в краткосрочен план е да се приеме актуализацията на бюджета, заяви Нинова и посочи, че в нея са включени предложенията на левицата. В последния момент, благодарим на партньорите, беше прието и предложението ни да се дадат допълнително средства за транспортни линии в отдалечените населени места, както и карти за пенсионери и хора с увреждания и да се подпомогне индустрията заради цените на тока и газа, допълни тя.

Категорично подкрепяме политиката, заявена от премиера Кирил Петков днес и от “Продължаваме Промяната” за борба с корупцията и с модела “ГЕРБ”, посочи още тя. Нинова заяви, че подкрепят кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

Корнелия Нинова

На въпрос за Република Северна Македония (РСМ), която е “червената линия” за ИТН, Нинова припомни, че по време на преговорите за съставяне на правителство БСП е поставила две “червени линии” – едната е била РСМ, втората  –  Истанбулската конвенция. Така че излизането на “Има такъв народ” не променя позицията на БСП. Няма да дадем съгласие за вдигане на ветото, докато РСМ не изпълнява условията по договора, заяви лидерът на БСП.

Истината е пред очите на гражданите. Подписахме коалиционно споразумение и сме правили всичко от наша страна, за да поддържаме диалога. Доста от действията на ИТН са плод на сценарий. В последните месеци саботират действията в парламента и управлението.

Това заяви тази сутрин пред БНТ Андрей Гюров, председател на ПП “Продължаваме промяната”. “Сценката със Северна Македония вече се изтърка, но те я повдигат за пореден път. Очевидно за мен са си търсили повод от ИТН. В последните месеци беше свършено изключително много от българското правителство относно преговорите със Северна Македония”, посочи той. “Имаме ясна програма. В тази ситуация най-лошото, което можем да направим, е да внесем допълнителна несигурност в българските граждани. С ДПС сме казали ясно, че не можем да работим”, коментира още председателят на ПГ на ПП.

Още от Built.bg:  Иван Шишков: Може да се провери състоянието на пътищата, без да се копае, със скенер

Ива Митева от ИНТ заяви пред Нова ТВ тази сутрин, че “предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент”.

Иве Митева

Според Митева трябва да бъде направен опит да се състави нов кабинет. Тя добави, че има проблеми в самото управление.

Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо, допълни Митева. Депутатът каза още, че ако бъде направен опит да се състави ново правителство в настоящото Народно събрание, ИТН няма да подкрепят правителство на „Продължаваме промяната. Тя обясни, че ако мандатът бъде връчен на „Има такъв народ“, то те ще опитат да направят кабинет на малцинството. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, обясни още Митева

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам