Бюлетин

След връчването на мандата: БСП организира лидерска среща, ако нея няма съгласие, ще върне мандата

БСП ще организира лидерска среща, ако се види, че на нея няма съгласие, ще върне мандата. Това заяви пред журналисти след получаването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Нинова отбеляза, че по време на срещата си с президента Радев той е поставил въпроса за приемането на закони от парламента. Едно бързо разпускане на парламента би ни лишило като държава от много възможности, добави тя. Относно лидерската среща, Нинова заяви, че на нея ще бъдат поканени лидери на партии, включително и Бойко Борисов. Въпросът е много комплексен, висока отговорност се изисква от нас, готови сме да работим и да разговаряме с всички, в същото време и да съчетаем парламентарната работа, каза Нинова.

Снимка: БТА

Относно възможността следващото редовно правителство да продължи политиката на служебния кабинет, каквото твърдение изказа вицепрезидентът Йотова, Нинова посочи, че нямат никакво намерение, ако успеят да съставят правителство, да продължават политиките на служебния кабинет. Ние имаме основателни критики към него, особено що се отнася до неравенства, доходи, замразяването на доходите, неприемането на бюджета, ръста на цените, имаме и своите различия и по отношение на предоставяне оръжието за Украйна, посочи тя.

Не смятам, че едно редовно правителство, каквото и да е то, е длъжно да следва политиките на служебния кабинет. Това е извънконституционно и необяснимо като претенция от вицепрезидента.

Тя заяви, че тази седмица ще свикат Националния съвет на БСП, на който ще поискат да им бъде даден мандат да разговарят с всички парламентарно представени партии. Допускам, че лидерската среща ще бъде до края на седмицата, посочи Нинова. Не искам да разтакаваме във времето, допълни тя.
По думите ѝ, когато дойдат трудни времена, въпросът е да имаш търпение. Относно лидерската среща, тя призова всички да се отнесат сериозно към момента, към отговорността, която носим, да проявят търпение и смирение.

Още от Built.bg:  Мария Габриел връща днес на президента първия мандат за правителство
Снимка: БТА

Мислим, че все още има шанс за съставяне на правителство, заяви Нинова. Тя добави, че това е трудна задача, но не невъзможна.

Ще направим всичко, каквото е необходимо, но най-важното е сега да имаме план. Искам да ви кажа как ще протекат оттук нататък стъпките. Четири стъпки предвиждаме дотук.

Личното ми мнение и на Изпълнителното Бюро, с което сега ще се видим е, ще искаме да ни дадат мандат да преговаряме с всички. Третата стъпка е да поканим на лидерска среща председателите на другите партии. На тази среща да се изясним – искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещия картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори, добави тя. По думите ѝ именно от тази среща зависят следващите стъпки. Ако постигнем някакво съгласие, което гарантира мнозинство, започваме да работим по задачите на това правителство, срок на работа, състав на правителство – експертен или политически, добави Нинова.

На въпрос как си представя бъдещо правителство при толкова идеологически различия, Нинова отговори:

Представяме си го, запазвайки различни позиции – идеологически и политически, да търсим онова, което ни събира и което кризата в момента налага да решим най-спешно – инфлация, цени, доходи, Плана за възстановяване и устойчивост, нов бюджет за тази година, има неща, които спешно трябва да се свършат и които могат да ни обединят.

От ГЕРБ-СДС отказаха да дадат оценка какви са шансовете да бъде съставен кабинет с третия мандат. Във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза, че партиите трябва да търсят формула за управление, подкрепено от парламентарно мнозинство.

Още от Built.bg:  Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат; вторият мандат ще бъде национален
Снимка: БТА

Няма нищо по-нормално от това да се водят разговори за приоритетите на държавата, за потенциалните решения на проблемите на обществото, както на лидерско ниво, така и после, в парламентарните групи, отбеляза Митов. Според него страшното в момента е, че управлението на страната отдавна е излязло от параметрите на Конституцията и власт, която не е легитимна, ръководи много дълго време.

Вече можеше да има Министерски съвет, ако останалите политически формации бяха подходили сериозно още при първия мандат, когато предложихме експертен кабинет, каза Митов. По думите му “Продължаваме Промяната” са подходили откровено несериозно, като от самото начало на настоящия парламент “бутат” страната към избори, тъй като не са харесали резултата от последните.

Преди връчването на третия мандат вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че ще бъде даден на партия, която ще продължи приоритетите на служебния кабинет, отбеляза Митов. Той допълни, че всъщност служебният кабинет не може да има други приоритети, освен да организира изборите. Очевидно в президенството вече са решили, че управляват и то дългосрочно, каза Даниел Митов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам