Бюлетин

След земетресенията: Премиерът Николае Чука поиска строителни проверки в Румъния

Премиерът на Румъния Николае Чука поиска проверка дали фирмите, които са извършвали строителни работи в пострадалите от земетресението райони в Турция, са извършвали такива и в Румъния. „В зависимост от резултата ще набележим мерките, които могат да бъдат предприети на ниво отделни институции“, заяви Чука, цитиран от Аджепрес.

По думите му е необходимо стандартите в областта на строителството да бъдат преразгледани. Той посочи, че особено внимание ще бъде отделено на училищната инфраструктура, която е оценена като сеизмично рискова. “118 училища са оценени за сеизмичен риск”, отбеляза Чука. Според него е нужна и преоценка на институционалните сгради и частните сгради с колективно жилищно настаняване.

Николае Чука/Снимка: Аджерпрес

По време на днешното правителствено заседание премиерът на Румъния обяви още, че от четвъртък (16 февруари) ще бъде създадена междуинституционална работна група за превенция, подготовка и реакция при извънредни ситуации, след земетресенията от последните няколко дни в района на Олтения. Групата ще е под негова пряка координация и ще включва представители на девет министерства, както и различни окръжни и общински звена и организации.

Във връзка със земетресенията в Румъния, от понеделник (20 февруари) по 30 местни телевизионни канала тръгва и информационна кампания “Не трепери, ако земята трепери”.

“Тази кампания ще е за “по-дълъг период” и ще предава информация за това как населението трябва да реагира в случай на земетресение”, съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат. Работи се и върху платформа “Бъди готов”, чрез която с един клик населението ще има достъп до информация за това какво да прави преди, по време на и след рискови ситуации като земетресения и наводнения.

Още от Built.bg:  Любопитни факти около ремонта на Централните хали в София

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам