Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Следващата седмица представят план за приключване на дейностите по интерконектора с Гърция

Три допълнителни етапа от проекта за строителството на интерконектора България – Гърция трябва да бъдат довършени, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти.

Той проведе среща с представители на проектната българо-гръцка компания “Ай Си Джи Би”, на която присъства и изпълнителният директор на дружеството от българска страна Теодора Георгиева.

Резервен комуникационен оптичен кабел, който е в напреднала фаза, може да бъде въведен в експлоатация още в началото на следващата година, каза Шишков. Другите два етапа са изграждането на основен път до измервателната станция в Стара Загора, както и извършване на противоерозионни мерки по цялата дължина на трасето, допълни още регионалният министър.

Той припомни, че основната част от проекта – пускането в експлоатация на газопровода България – Гърция, е завършена още на 1 октомври, когато по трасето потече газ от Азербайджан.

Шишков уточни, че е инциирал срещата с цел да се съобщи кога и как ще бъдат завършени посочените части от цялостния проект. По думите му срещата е била много ползотворна.

Снимка: БТА

На въпрос на БТА, кога се очаква работата по всички останали части да приключи, Шишков посочи, че другата седмица ще се проведе нова среща със строителя (гръцката компания “Авакс”) и тогава ще може да се говори по-конкретно.

Министърът каза, че най-големи по обем ще бъдат дейностите, свързани с противоерозионна защита на проекта, които ще включват различни мероприятия по укрепването на трасето по цялата му дължина и най-вече там, където има водни участъци.

Регионалният министър каза още, че след усилията проектът да влезе в експлоатация в срок и газът да потече от 1 октомври, е имало известно отпускане, което сега ще бъде наваксано.

Още от Built.bg:  Еврокомисията прогнозира ръст на БВП в България

По думите му при протовоерозионните мерки ще се наложи по-задълбочен анализ, защото това е строителство, което е в природата. Шишков посочи още, че тези мерки са важни, защото без тях може да се увеличи възможността за аварии по трасето на газопровода.

Снимка: БТА

По отношение на пътя има един проблем, включително и с кадастъра, който засяга и Подробния устройствен план на място. Очаква се в скоро време да бъде представено геодезическо заснемане и на базата на него да намерим начин как да излезем от ситуацията, каза още министърът.

Това, което се коментираше по-рано, че служебното правителство е намерило проекта на 99 на сто завършен, сега може да се каже, че проектът не е завършен и на 90 на сто, посочи още Шишков.

Държавата трябва да завърши този проект до края, а не да го остави до фаза, в която да спре да я интересува, коментира той.

Пред медиите изпълнителният директор на “Ай Си Джи Би” от българска страна Теодора Георгиева посочи, че е било от изключителна важност проектът по отношение на преноса на газ да бъде завършен в срок. Сега на тази среща започна нашият по-задълбочен разговор относно изграждането на останалата част, залегнала в проекта, каза Георгиева.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам