Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Служебният кабинет с премиер Димитър Главчев встъпи в длъжност

Служебният кабинет с министър-председател Димитър Главчев встъпи в длъжност, след като по-рано днес се състоя церемония по приемственост в Министерския съвет.

С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България, заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев на церемонията.

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията. Това стана в присъствието на държавния глава и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Предаване на властта

В Министерския съвет се състоя церемония по приемственост. С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България, заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев.

Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания, каза Димитър Главчев.

Досегашният финансов министър Асен Василев каза, че една от основните задачи е приемането на еврото и по думите му тази задача не трябва да прекъсне въпреки изборите и служебния кабинет. Остава единствено критерият за инфлацията, който още наблюдаваме. В момента, в който влезем в критерия, ще изискаме допълнителен доклад и оттам вече тръгва процесът по определяне на датата, посочи Василев при предаване на поста на служебния министър на финансите  Людмила Петкова.

Още от Built.bg:  Каква е причината за лошите пътища у нас? Отговаря служебният министър Виолета Коритарова
Людмила Петкова и Асен Василев

“Ще се постарая да продължа започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в работата ми ще има приемственост. Без приемственост няма как да продължим напред”. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова при поемането на поста от досегашния министър в оставка Андрей Цеков. Той пожела успех на новия министър и очерта няколко основни параметри, по които оставя “фронт за работа” на приемничката си. На първо място той постави строителството на четирите основни магистрали – “Хемус”, “Европа”, “Русе – Бяла” и “Видин – Ботевград”.

Виолета Коритарова и Андрей Цеков, снимка: МРРБ

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов увери, че ще има приемственост в работата на министерството. “Ще споделя всичко, което сме свършили до момента и това, което очакваме да бъде свършено до края на годината”, заяви Богдан Богданов при предаване на поста си в министерството на икономиката. След задачите Богданов изброи: подготовката на няколко закона, приоритетите около икономическото развитие, заложени в края на миналата година, предстоящите заседания на шест междуправителствени комисии, които трябва да се състоят тази година, усилията около Шенген и еврозоната, и реформата в държавните предприятия там, където може, за да бъдат те по-ефективни.

Владимир Малинов пое поста министър на енергетиката в служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев, от досега изпълняващия тази длъжност Румен Радев. Служебният министър е очертал основните задачи пред ведомството през следващите месеци. Сред тях са продължаването на процеса на либерализация на електроенергийния пазар, завършването на актуализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост и на енергийна стратегия на страната, и други.

Снимки: БТА

Още от Built.bg:  Иран потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при хеликоптерна катастрофа

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам