Бюлетин

Служебният министър на икономиката не очаква оттук нататък голямо повишение на инфлацията

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов не очаква оттук нататък голямо повишение на инфлацията.

Около 19 процента е инфлацията на годишна база по последни данни, по-важното е, че според мен това ще бъде, ако не пикът, но не очаквам голямо повишение оттук нататък, коментира Стоянов в предаването “На фокус” по Нова тв. Ако има по-висока инфлация, вдигането ще е в рамките на процент, процент и нещо, смята той. Министърът каза, че силно се надява в България, със стъпките, които в момента се предприемат, че цените на енергоносителите повече няма да се покачват. Оттук нататък очаквам спад на горива, очаквам и спад на цените на газа постепенно,  допълни той.

Ток ще има за всички, а се надявам се и газ, и то на поносими цени, коментира още Стоянов. Сигурност ми дава това, че говорим с всички и има опции, включително и това, че интерконекторът е готов и ще бъде отворен на 1 октомври, и ще можем в пълен обем да потребяваме азербайджанския газ, отбеляза той.

Стоянов каза, че безусловно подкрепя икономическите санкции срещу Русия. На въпрос колко е зависима нашата икономика от Русия, той отговори, че нашата икономика е най-зависима от ЕС – 60-70 процента от износа ни отива натам. Министърът беше категоричен, че в момента не купуваме руски газ от “Газпром” по никакъв начин.

Той коментира и разпространеното вчера от ДКК съобщение, че бившият изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря за 4500 лева на месец за сметка на държавния завод. Стоянов обясни, че наемът за апартамент в Карлово, който е и по-близо до завода, е 250 лева на месец. Според него проблемът в момента е, че е трудно да работи ВМЗ. Три месеца тези хора не поръчаха материали и цялата конкуренция изкупи материалите, а сега е много трудно да се набавят, обясни той. Според него  щетите за предприятието от това, че не са купувани материали, са за десетки милиони левове.

Още от Built.bg:  Интерконекторът между Сърбия и България ще е готов до следващия отоплителен сезон
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам