Бюлетин

Служебното правителство одобри споразумения с ЕБВР за подкрепа при изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

Министерският съвет одобри на заседанието си днес проекти на две споразумения с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на услуги за подкрепа при изпълнението на проекти, финансирани в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В компонент четири „Нисковъглеродна икономика” от Плана са предвидени за изпълнение седем инвестиции с бенефициент Министерството на енергетиката (МЕ), като за три от тях, предвид сложността на дейностите и пилотния характер на проектите за България, бе оценена необходимостта от техническа помощ от международна финансова институция за тяхното изпълнение.

Проведена бе процедура за подбор на финансови институции, които да подпомогнат Министерството на енергетиката в изпълнението на инвестициите. Създадена бе Междуведомствена работна група с експерти от Министерството на енергетиката и от Министерството на финансите, която оцени заявения интерес и реши да бъдат подписани споразумения с ЕБВР. Банката следва да окаже подкрепа при изпълнението на Инвестиция 6 (C4.I6) за Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия и на Инвестиция 8 (C4.I8) за Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници (RESTORE) по НПВУ.

Сградата на Министерски съвет, снимка: БТА

Подписването на двете споразумения с ЕБВР ще даде възможност Министерството на енергетиката да получи квалифицирана техническа помощ при изпълнението на инвестициите. Експертният опит на банката ще допринесе за качествената и навременната реализация на визираните инвестиции от Плана – за изграждане на 1 425 MWh ВЕИ мощности с прилежащата инфраструктура за съхранение на електроенергия с капацитет 350 MWh и за закупуване, инсталиране и въвеждане в експлоатация съоръжения за съхранение на електрическа енергия с общ заряден капацитет от 6000 MWh.

Още от Built.bg:  Министерският съвет одобри апортирането на недвижим имот за изграждането на Национална детска болница

България е член на ЕБВР от създаването ѝ през 1991 година. Дейността на банката e насочена към насърчаването на прехода към отворени пазарно ориентирани икономики и на частната и предприемаческа инициатива в страните, в които банката оперира. Фокусът на инвестициите на ЕБВР в България е преди всичко в  проекти в областта на устойчивата инфраструктура, финансите, индустрията, търговията и агробизнеса. Предвид основната ориентация на ЕБВР към частния сектор, делът му преобладава в портфейла на банката за България.

През 2020 г. беше одобрена Стратегията на ЕБВР за България за периода 2020-2025 г., която определя стратегическите приоритети за дейността на банката в България: подкрепа за конкурентоспособността, подкрепа за устойчивото развитие на инфраструктурата, укрепване на устойчивостта на финансовото посредничество.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам