Бюлетин

Собственикът на “Хидрострой” Велико Желев е задържан за 24 часа. Прокуратурата го разследва за изнудване

Строителният предприемач Велико Желев е задържан за 24 часа по разследване за изнудване. Други двама души се издирват от МВР. Това съобщи на брифинг заместник-районният прокурор на София Борислав Георгиев.

Престъплението е извършено от трима души, посочи зам. -районният прокурор. Той допълни, че бивш служител на дружество, свързано с Желев, е бил принуден да подпише документи с невярно съдържание. Те са свързани с имуществено разпореждане – поемане на задължения, като става въпрос за отношения в рамките на дружеството, обясни още Георгиев.

Започна претърсване на къщата на собственика на „Хидрострой”, която се намира на морския бряг в кк „Св. св. Константин и Елена”.

Първоначално разследването е образувано от МВР за нанесена телесна повреда, след това е преквалифицирано. Снощи са извършени претърсвания и обиски, иззети документи и компютри.

Наблюдаващият прокурор предстои да прецени дали се касае за престъпление, което трябва да разследва Софийска районна прокуратура или Софийска градска прокуратура. Все още не е изяснен характерът на телесната повреда, по първоначални данни тя е лека, но предстои заключението на медицинско лице.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира в Русе, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала “Хемус” и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

“При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала “Хемус” бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега”, каза министърът. По думите му това днес е било спестено от прокуратурата.

“Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на “Хемус”, каза Демерджиев.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Още от Built.bg:  Борис Бонев се отказа от кандидатурата за председател на СОС; такъв отново не беше избран
Иван Шишков при една от проверките/Снимка: БТА

Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител.

Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ.

По този начин е нямало никакъв контрол”. Това каза в сутрешния блок “Преди всички” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио служебният министър  на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, цитиран от пресцентъра на Министерството.

Велико Желев е бил съветник на двама министри на регионалното развитие и благоустройството – на Валентин Церовски от 2002 до 2005 г. и на Асен Гагаузов, показва справка на отдел “Справочна” на БТА. През 2003 г. за няколко месеца е бил директор на Областното пътно управление във Варна.  От 5 юли до 22 декември 2005 г. Велико Желев е изпълнителен директор е на Агенция „Пътна инфраструктура“. От 2020 г. той е собственик на бившата централа на ДЗИ, която се намира на бул. „Цар Освободител“ в София.

Велико Желев е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е „Хидрострой“. Компанията е четвъртият най-голям строител в страната с приходи за 2021 година он от 224 млн. лв. През годините „Хидрострой“ е участвала в изграждането на различни обекти в България и чужбина. Сред тях са строежът на ПАВЕЦ „Чаира“, промишленото водоснабдяване на АЕЦ „Козлодуй“, язовири и пречиствателни станции. Има изградени над 250 километра пътни и железопътни тунели и други хидротехнически обекти.

Заедно с придобитото от Велико Желев през 2016 г. дружество „Водстрой 98“, което преименува на ВДХ. „Хидрострой“ изпълнява строителството на Северната скоростна тангента на София  за над 150 млн. лв. През април 2021 г. с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. от 40,5 милиона лева компанията ВДХ започва първият етап от модернизацията на трамвайния път в София от Съдебната палата до трамвайно ухо „Бъкстон“ по бул. „Цар Борис III“. Обектът е пуснат в експлоатация в края на 2022 г., но заради забавяне изпълнителят – ВДХ, е глобен с 900 000 лв. През декември 2022 г. дружеството започва работа по втория етап в участъка между бул. „Никола Петков“ и ул. „Райска градина“.

Фирми, свързани с Велико Желев, изпълняват и строителството на обходния път на Бургас към Слънчев бряг със средства от държавния бюджет. Пътят с дължина от 4.7 км струва 57 млн. лв. с ДДС. Изпълнител е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Изграждането му започва през януари 2021 г. и съгласно подписания договор е трябвало да приключи през лятото на 2022 г., но до момента не е завършен.

През февруари 2023 г. АПИ изплаща дължимите суми на фирми на Велико Желев, свързани с изграждането на  магистрала „Хемус“ , като групата на „Хидрострой“ получава най-много от изплатените средства. На дружествата от групата за изплатени над 107 млн. лв., като компаниите имат договори за поддържане на пътищата в областите Варна, Габрово, Разград, Шумен, Хасково, Софийска област, магистрала „Марица“. Това са „Хидрострой“, „Пътни строежи – Велико Търново“ и „Пътстрой Бургас“, „Пътни строежи – Велико Търново“ в която съсобственици са Велико Желев и братята Иванови – собственици на „Пътинженерингстрой-Т“ и “Пътинженеринг“, получава през февруари 18 млн. лв. за изпълени договори за регионите на Габрово и Велико Търново.

Изграждането на тунела под Шипка за 350 млн. лв. се изпълнява също от фирми, свързани с Велико Желев – фирмите „Пътинженерингстрой-Т“, „Пътни строежи – Велико Търново“ и„Хидрострой“. „Пътинженерингстрой-Т“ участва в обединение за изграждането на участък от магистралата между Русе и Бяла за 876, 5 млн. лв. Двата обекта се изграждат също с европейски средства по програма „Транспорт“ 2021 – 2027 г. 

 

Още от Built.bg:  Проектобюджет 2024: какво предвижда той

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам