Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Социалистите питат премиера: Защо не АЕЦ ”Белене”

Коалиционният партньор на правителството – БСП, разпространи официално съобщение, в което се посочва, че партията се придържа стриктно към текста на Споразумението за съвместно управление на Република България и иска обяснение от премиера Кирил Петков относно изказванията му в публичното пространство, че правителството няма да строи АЕЦ „Белене“.

В позицията на Изпълнителното бюро на БСП, разпространена рано тази сутрин, е записано:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта “Енергетика”, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението.

От партията отбелязват, че този текст не изключва и изграждането на Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Белене” и призовават коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.

Кирил Петков, Корнелия Нинова (ляво) и зам.-министърът на финансите Росица Велкова. Снимка: БТА

Социалистите посочват, че Позицията е във връзка с неколкократни публични изявления на премиера Кирил Петков по отношение изграждането на АЕЦ “Белене“. Конкретен повод е участието на премиера в интервю по bTV на 14 февруари, където той заяви, че втора атомна електроцентрала няма да се изгражда, но се мисли за нови реактори.

От БСП припомнят част от текста на Споразумението: “Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане”, като отбелязват, че този текст не изключва и изграждането на АЕЦ “Белене”.

Драгомир Стойнев от БСП, снимка: БТА

Драгомир Стойнев от БСП заяви пред медиите, че Кирил Петков два пъти си е позволява да обяснява кой енергиен проект е рентабилен и кой не. Той призова премиера, ако е направил публичен анализ да го покаже, за да се разбере на какво се дължи мнението му относно АЕЦ „Белене“. Стойнев допълни:

Именно в нашето коалиционно споразумение сме записали, че е необходимо да има публичен анализ. На база този публичен анализ ние трябва да преценим дали имаме нужда от нови ядрени мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде типа на реакторите.

Малко по-късно от “Демократична България” и “Продължаваме промяната” отхвърлиха твърденията, че има напрежение в коалицията, заради разпространеното по-рано днес съобщение от БСП. 

Още от Built.bg:  Епъл" отново е най-скъпата компания в света

Депутатът от “ПП” Радослав Рибарски, който е и председател на постоянната парламентарна комисия по енергетика, дори заяви, че предстои да бъде възложена експертна оценка за АЕЦ “Белене” и допълни:

Ще се придържаме към коалиционното споразумение. Да видим дали АЕЦ “Белене” или нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” трябва да бъдат изградени.(…) Ние правим коалиционни експертни съвети, на които ги разглеждаме тези теми. Това, което коалиционното споразумение залага, е една експертна оценка на възможностите, предвид активите, които имаме закупени за АЕЦ “Белене”, и възможностите, които предоставя площадката в АЕЦ “Козлодуй”

Той заяви, че управлението е стабилно и че комуникацията с коалиционните партньори е добра. Според Христо Иванов от „Демократична България“ трябва да има анализ, но това не означава, че премиерът не може да има мнение за този проект. Той също отрече да има напрежение в коалицията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам