Бюлетин

София обяви поръчка за изготвяне на документация по процедура „За по-чист въздух!“

Столичната община е направила обявление за изготвяне на документации за възлагане на поръчки за избор на изпълнител на основни и съпътстващи дейности по изпълнение на проект на общината по процедура „За по-чист въздух!“, финансирана от оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Това стана известно от проверка на БТА в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Според заданието поръчката включва няколко основни дейности, за чието изпълнение са предвидени общо 69 999 лв. без ДДС.

На първо място в документацията е посочено извършване на комуникационни кампании за популяризиране на възможностите за подмяна на топлоуредите на дърва и въглища с екологични алтернативи.

Втора дейност е определена за техническа подкрепа, включваща набиране на заявления от представители на целевата група за подмяна на топлоуреди, за оказване на съдействие на потенциалните крайни получатели на помощта за попълване и подаване на изискуемите документи, за посещения на място по домовете, както и за подписване на договори между Столична община и гражданите за подмяна на топлоуредите на твърдо гориво с екологични алтернативи.

Снимка: БТА

Като трета дейност са посочени демонтаж и предоставяне за рециклиране на старите печки и котли, работещи с високоемисионно твърдо гориво. Като четвърта дейност са описани доставката и монтажът на новите екологосъобразни уреди за отопление и изграждане на сградна инсталация в сграда или в жилищен имот, в случай на приложимост. Друга дейност в поръчката са доставката и монтажът на фотоволтаични системи само за домакинства, които получават помощи за отопление през отоплителния сезон, при условие че избраната отоплителна алтернатива е термопомпа „Въздух-въздух“ и притежаващи еднофамилна къща с електромер и партиден номер, в която жилището не е свързано към топлопреносна мрежа.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е половин година, като разработването на всяка конкретна документация е до 30 календарни дни. Кандидатите могат да подават оферти до 9 януари.

По данни от края на октомври, над 8500 заявления за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с нови уреди са подадени към районните администрации на Столичната община с цел подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи. Над 5400 домакинства в София вече имат монтирани нови отоплителни уреди, посочи тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Подмяната на отоплителните тела бе по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“. Изпълнението на проекта започна през септември 2021 година.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам