Бюлетин

София отбелязва 130 години от написването на химна „Върви, народе възродени“

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11:00 ч., организирана традиционно от Столичната община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция „Маккан София“.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

Снимка: БТА

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството – първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поетът Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

От площад „Независимост“ в 10:30 ч. ще започне общоградско шествие и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11:00 ч. започва церемонията.

От 12:00 ч. до 16:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионалното управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

Още от Built.bg:  Скулптурната композиция „Водна паша“ на Павел Койчев ще бъде открита днес в Южния парк

На 24 май с безплатен вход ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите й, Регионалният исторически музей в София и филиалите му, Паркът-музей „Врана“ и Зоологическата градина в София.

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи, и други изненади ще посрещнат посетителите на площад “Славейков” днес. Културната програма на събитието започва в 11:00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки “Скритите букви”, които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам