Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

София ще има площади “Героите на Украйна” и “Борис Немцов”

Снимка: БТА

Столичният общински съвет именува площад на „Героите на Украйна” и друг – на руския опозиционер Борис Немцов. Общинските съветници подкрепиха решението за площада „Героите на Украйна“ с 32 гласа „за“, 16 – „против“ и двама въздържали се. Вносители на доклада са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов. 

Според доклада става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. „Драган Цанков“, разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. “Драган Цанков” и от югозападната страна – пространството между бул. “Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. “Незабравка” и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район „Изгрев” с името площад „Борис Немцов”, също бе одобрен от СОС.

Споровете “за” и “против” подобни символични действия на съпричастност към украинските граждани продължиха близо два часа.

Малина Едрева от ГЕРБ-СДС настоя, че с настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето.

Тя подчерта, че става въпрос за ценностен избор и подчерта, че възможността на една страна да се самоопредели в европейската си перспектива, е била отнета от друга абсолютно безпрецедентно.

Общинските съветници от „БСП за България“ настояха, че този символизъм „не е целесъобразен“ за България. „Против“ бяха и общинските съветници от „Патриоти за София“.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам