Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сондата “Вояджър 2” навърши 45 години в космоса

Сондата “Вояджър 2” беше изстреляна преди 45 години, за да изследва външните планети в Слънчевата система и междузвездното пространство, съобщи НАСА.

Двата апарата “Вояджър” се възползват от рядко подреждане на планетите, което се случва само веднъж на 175 години, за да може гравитацията им да ги насочва към следващата. Първоначалната им цел е само Юпитер и Сатурн, но “Вояджър 2” продължава към Уран и Нептун, а сега и двата са в междузвездното пространство.

След изстрелването на двата апарата в края на август и началото на септември 1970 г. те събират огромно количество информация за Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, откриват и техни нови естествени спътници.

Снимка: NASA

“Вояджър 1” сега е най-далече от Земята – на 157 астрономически единици или 23,4 милиарда км. Апаратът официално напусна хелиосферата в края на август 2012 г.

“Вояджър 2” напусна хелиосферата през декември 2018 г. Събраните от него данни показаха, че тя няма постоянни граници, а те зависят от циклите на слънчевата активност. Освен това той установи, че междузвездното магнитно поле е много по-малко хаотично от очакваното.

Някои инструменти на сондите са изключени и те са толкова далече, че сигналът от “Вояджър 2” пътува 18 часа до Земята. Той е на повече от 18 милиарда км от нас.  Специалистите от мисията обаче се надяват той да продължи да изпраща данни до 2025 г.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам