Бюлетин

СОС обсъжда тази зима бензиновите коли над 30 години и дизеловите над 20 години да не могат да влизат в центъра

Още от тази зима бензиновите автомобили над 30 години и дизеловите над 20 години да не могат да влизат в идеалния център на София –  т.нар. „Първи ринг“, обсъжда днес на заседание Столичният общински съвет (СОС). Това стана известно от думите на председателя на СОС Георги Георгиев. Преди заседанието той коментира пред журналисти въвеждането на нискоемисионни зони в столицата.

Въвеждаме една европейска практика, която се случва във всички европейски столици, заяви Георгиев. По думите му въвеждането ще стане както се прави в западните държави – поетапно.

Първият етап е “Малкият ринг”, в него автомобилите, които ще бъдат обхванати от забраната, по изчисление са около 38 хиляди, а над 170 хиляди са преминаванията, обясни Георгиев. “Големият ринг” ще влезе в сила след три години, като ще обхваща още по-голяма територията, добави той.

По думите му ще има гратисен период от първи декември, т.г, до първи януари 2023 г., в който няма да се налагат глоби за нарушителите. Ще бъдат допускани и изключения – за живеещите в „Малкия ринг“, за служебните автомобили на различните социални служби, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници или социални институции, посочи още Георгиев.

Той обясни, че контролът на екокатегорията и допускането на автомобилите в специалните зони ще се осъществява чрез видеокамери, като предстои да бъде изработен и софтуер. Такситата също трябва да отговарят на съответната екологична категория, за да бъдат допуснати в екозоните в центъра, стана ясно още от думите на Георгиев.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам