Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СОС против завода за отпадъци да се мести край Стара Загора

“След всички предишни опити, сега дойде време и на проекта за Завод за оползотворяване на RDFгориво от отпадъци. Изглежда, че целта е този проект да бъде спрян. Кой има интерес от спиране на проектите на София?”, се казва в позиция на председателя на постоянната комисия по икономика в СОС Николай Стойнев.  

По думите му, без никакви предпроектни проучвания, професионални анализи, обществени обсъждания, някой решава, че ще мести завода край Стара Загора.

“Очевидно е незнанието /или тук има умисъл/, че този проект е извървял цялата сложна процедура по реализация, с доказана ефективност, екологични и икономически ползи за софиянци и осигурено финансиране от 157,5 млн. евро – в по-голямата част европейски средства”, посочва Стойнев, цитиран в информацията.
Заблуда е, според него, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи.

Топлинната енергия, която произвежда инсталацията, се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София, и затова тя се изгражда в столицата, подчертава председателят на икономическата комисия в СОС и пита кого ще отоплява в Маришкия басейн.

“Електрическата мощност на RDF инсталацията е 20 MW, а само на ТЕЦ “Марица Изток 2” е 1620 MW. Заблуда е, че ще отвори нови работни места. Ако в софийския завод се предвижда да работят около 80 човека, то какво ще правят 2500 служители на ТЕЦ “Марица Изток”, заявява Николай Стойнев. И пита дали са направени анализи за ползите от такова решение, защото за завода в София докладите са изготвени от датската фирма Ramboll, която е сред лидерите в тази сфера.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам