Бюлетин

СОС реши: Част от картите за градския транспорт ще важат и за нощните линии

Част от картите за градския транспорт ще важат и за нощните линии, реши Столичният общински съвет (СОС), който прие възстановяването на нощния транспорт на два етапа – две линии от края на октомври и други две до 31 декември, обслужващи районите “Младост”, “Люлин”, “Студентски град”, “Обеля”, ж.к. “Гоце Долчев”, ж.к. “Дружба” и др.

Превозните документи, които гражданите ще могат да използват и през нощта, са: годишната карта на цена от 365 лв., 24-часовата карта за шест лева и 72-часовата, която струва 15 лв. Могат да се ползват и билети на цена от 2 лева.

Вносители на доклада за подобряване на транспортното обслужване са общинските съветници Зафир Зарков, Карлос Контрера и Борис Бонев. В него те припомнят, че във връзка с COVID кризата през март 2020 г., обявеното извънредно положение и последвалата го извънредната епидемична обстановка, чувствително намаля пътникопотока в превозните средства на масовия градски транспорт. Предприеха се съответните мерки за оптимизация на маршрутните разписания, една от които бе временно спиране от движение на нощните автобусни линии Nl, N2, N3 и N4. Вземайки предвид и настъпилата икономическата криза в страната, рязкото повишаване цените на горивата и консумативите, тази мярка бе продължавана неколкократно.

Снимка: БТА

С оглед възстановяване на пътникопотока, края на пандемията и преодоляването на кризата с горивата вносителите на доклада предлагат поетапно възстановяване на нощните автобусни линии – N1, N2, N3 и N4. Те ще работят всяка вечер във всеки ден от седмицата, на интервал от 60 минути, като всички линии ще имат начални и последни часове на тръгване, съответно в 00:00 часа и в 04:00 часа от пл. “Княз Александър I” към крайните точки на маршрутите, както и изискването за 5- минутен престой за прекачване на пътници на пл. “Княз Александър I”.

Още от Built.bg:  Продажбите на електромобили остават силни на глобално ниво

Включването на услугата “нощен транспорт” към годишната абонаментна карта ще позволи на притежателите на този превозен документ да ползват нощните линии без необходимост да закупуват от кондуктор билет/карта за пътуване с нощен транспорт на стойност 2 лв., е записано в доклада.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам