Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Съоснователят на PayPal напуска управителния съвет на “Мета”

Инвеститорът Питър Тийл, съосновател на “ПейПал” (PayPal), водещ акционер в компанията за анализ на големи данни “Палaнтиър” (Palantir) и открит поддръжник на Доналд Тръмп, ще напусне управителния съвет на “Мета”, компанията майка на “Фейсбук”, предаде Франс прес. Тийл беше сред първите, които се включиха във финансирането на социалната мрежа след създаването й.

“Фейсбук”, който се преименува на “Мета” през есента, съобщи снощи, че Питър Тийл, член на управителния съвет от 2005 година, няма да се кандидатира тази година. Според американски медии инвеститорът иска да се съсредоточи върху подкрепата си за кампанията на републикански кандидати, поддържащи Тръмп, за междинните избори за Конгреса през ноември.

Питър Тийл

Основателят на “Мета” Марк Зукърбърг изрази дълбока признателност за всичко, което Тийл е направил за компанията и заяви:

Той повярва в нас, когато никой друг не вярваше и ме научи на много неща за бизнеса, за икономиката и за света.

Милиардерът Питър Тийл е изградил богатството си благодарение на компанията за онлайн плащания “ПейПал”, основана през 1998 година. Той е инвестирал и в “Еърбиенби” (Airbnb), “Аффирм” (Affirm), “Страйп” (Stripe) и “СпейсЕкс” (SpaceX).

През 2016 година подкрепя Доналд Тръмп – рядко срещана политическа ориентация в иначе силно демократичния регион на Сан Франциско. Той дава за кампанията 1,25 милиона долара и става първият открито хомосексуален оратор, който говори на конгрес на републиканците.

Тийл е член на управителния съвет на “Фейсбук” в продължение на 17 години, но според сп. “Форбс” вече е продал повечето си дялове от калифорнийската компания.

За мен беше привилегия да работя с един от най-големите предприемачи на нашето време“, увери Тийл, цитиран в комюникето на “Мета”. Той е съосновател на “Палантиър”, компания, специализирана в анализ на големи данни, чийто софтуер се използва от американското разузнаване.

Още от Built.bg:  Във Великобритания се провеждат парламентарни избори
Снимка: БТА/AP

Все по-малко споделяме ценностите на технологичния сектор“, отсече през септември 2020 година другият съосновател на “Палантайър” – Александър Карп, в писмо, представящо компанията на американската борса. В него той нанася няколко удара срещу съседите си, “Фейсбук” и “Гугъл”, изтъквайки:

Винаги сме отхвърляли възможности да купуваме или събираме данни. Други изградиха икономическия си модел, вършейки именно това!

“Мета” и нейният ръководител преживяват “криза на репутацията”, започнала със скандалите, свързани с поверителността на личните данни през 2016 година. Миналата есен нашумя нов скандал с изтичането на вътрешни документи, разпространени от разобличителката Франсис Хаугън.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам