Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Спадът на строителството в Германия продължава и през октомври

Строителният сектор в Германия е продължил да се свива през октомври, тъй като повишаващите се разходи, по-високите лихвени проценти и вероятността от настъпването на икономическа рецесия ограничават търсенето на недвижими имоти, показват данните от проучване на “Стандарт енд Пуърс глоубъл” (S&P Global), цитирано от ДПА.

Водещият индекс на рейтинговата агенция, отразяващ активността на мениджърите по поръчките в строителството, обаче се повишава до 43,8 пункта през октомври спрямо 41,8 пункта през септември, когато отбелязва най-ниското си равнище от 19 месеца. Въпреки това, стойност на индекса под 50,0 пункта е индикатор за свиване на икономическата активност в строителния сектор.

Снимка: AP

Активността в строителния сектор намалява до известна степен с по-слаби темпове през октомври, но при положение, че икономиката изглежда се насочва към рецесия, то вероятно се очаква свиването на сектора да продължи“, отбелязва Фил Смит, директор в “Стандард енд Пуърс глоубъл”.

Най-сериозен спад е отчетен при жилищното строителство. Изграждането на индустриални сгради и логистични комплекси също се забавя съществено, но с ясно изразени по-бавни темпове.

Първоначалните цени, на които новите недвижими имоти се предлагат на пазара, се повишават за втори пореден месец, достигайки най-високото си равнище от месец юни.

Увеличението им е обусловено от поскъпването на енергийните продукти и на строителните материали на фона на ограничените им доставки.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам