Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Спаси София” настоява за връщане на нощния градски транспорт

Независимият общински съветник Борис Бонев предлага връщане на нощния градски транспорт в София, съобщиха от “Спаси София”. Докладът ще бъде разгледан на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Инициативата идва, след като стана ясно, че с решение на СОС таксиметровите превози поскъпват от 1 януари. Това означава, че за последните две години увеличението на цените за таксиметров транспорт в столицата ще достигне 51%. “Увеличението на цената на такситата е драстично и Столична община е длъжна да предостави евтина и достъпна алтернатива за нощните пътувания”, казват от “Спаси София”.

Според него нощният транспорт е необходимост за хилядите, които работят до по-късно, както и възможност за задвижване на културния живот в столицата – важна част от т.н. нощна икономика на града, а също и начин да се намалят пътните инциденти.

Бонев припомня, че нощният градски транспорт с 4 автобусни линии започна работа в началото на 2018 г., след голяма кампания на “Спаси София”, която събра над 32 000 подписа. В първите месеци след въвеждането ѝ десетки хиляди софиянци се възползваха от услугата, а след последните промени в тарифната политика, нощният транспорт беше добавен като безплатна услуга за притежателите на годишната карта за цялата градска мрежа.

Независимият общински съветник допълни, че предложената мярка ще стимулира бизнеса в София, тъй като това ще спестява транспортни разходи на персонала, работещ нощни смени или до късните часове. Той отбеляза, че сега тези хора са принудени да се прибират пеша или да отделят сериозна част от доходите си за таксиметрови услуги. Огромна част от икономиката в София работи с нестандартно работно време, а в нощните автобуси са забелязани по-малко инциденти в сравнение с дневните. Бонев призова съветниците от всички политически групи да подкрепят предложението.

Още от Built.bg:  Кои са трите водещи туристически дестинации в света?

БТА припомня, че нощният градски транспорт беше спрян в края на 2020 г. Причината беше оптимизация на разходите заради коронакризата, както тогава обясниха от Столичната община.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам