Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Спаси София с готов проект за “Люлин градина”. Предоставят го безвъзмезно на Столична община

Реализирането на проекта “Люлин градина” ще включва цялостна трансформация на 15 дка междублоково пространство в “Люлин” 6 и ще струва 1,2 млн. лв.. Това съобщи на пресконференция в Направлението “Архитектура и градоустройство” независимият общински съветник Борис Бонев от организацията “Спаси София”.

Снимка: БТА

Идейният проект е разработен от екип млади проектанти на “Спаси София” – арх. Таня Митакева, Богомил Пунчев, Константин Кирилов, ландашафтните архитекти Никол Иванова и Петър Пързулов. Проектът, който експертите на Спаси София са изработили, ще бъде предоставен безвъзмездно на Столичната община, за да бъде реализиран.

Главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че това междублоково пространство в “Люлин” е едно от малкото незасегнати от реституцията, тъй като на повечето места в града частната собственост в тези пространства е възстановена. Той добави още:

Изключително трудно беше да намерим такова място, в което да няма частен имот, да има безусловна компактна общинска собственост, която да бъде хем защитена с Подробен обществен план, хем да бъде възможна реализацията на подобна интервенция в обозрим срок.

Здравков поздрави колегите си архитекти за изработения амбициозен проект и каза, че процедурата е минала през няколко етапа – идентифициране на имот, издаване на виза и т.н.

Снимка: БТА

Проектът “Люлин градина” предвижда създаването на голяма и уредена зелена площ с богато озеленяване, алейна мрежа, пейки за сядане и места за отдих и общуване. В парка се планира да има две детски игрища за малки и по-големи деца и комбинирано спортно игрище за различни спортове. Проектът включва изграждането на осветление, видео наблюдение, модерен дизайн и ландшафтна архитектура.

Борис Бонев подчерта, че това е един проект, който показва как граждански организации, администрация и политици могат да работят заедно, за да постигат по-добри цели.

Още от Built.bg:  Тръмп: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Бонев информира, че ще се бори да има специална общинска програма със съответен бюджет, която да позволи поне по десет междублокови пространства всяка година да бъдат цялостно обновени. Борис Бонев каза, че ще настоява проектът за парка в “Люлин” да бъде включен в бюджета на Столичната община за 2022 година.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам