Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Спаси София” с още разкрития за уличното осветление на София

Независимият общински съветник Борис Бонев разкри днес, пред журналисти, още данни около казуса с цените на уличното осветление в София. Напомняме, че вчера той съобщи, че Столична община се готви да плати за него цени между 2 и 77 пъти по-високи от пазарните.

Бонев обясни, че колегите му от „Спаси София“ са направили разследване във връзка със скандалната поръчка за уличното осветление, която е на стойност 74 млн. лв. Според общинският съветник първото и най-фрапиращо нещо са огромните разлики между двете фирми. От 2 до 77 пъти разлики за едни и същи дейности и материали, извършващи се в два съседни района, които ги разделя една-единствена улица.

Снимка: “Спаси София”

Разликите са огромни, независимо дали става въпрос за „евтини“ или изключително скъпи дейности и материали. По думите на Бонев, в северните райони, цената на най-обикновена лампа е 5755 лв., а в южната част на София, същата лампа струва 1587 лв.. Той добавя още:

Заради този феномен между цените в двете зони, при еднакъв бюджет за инвестиции, и това е информация от обществената поръчка, СО може да инвестира до 6 млн. лв. в улично осветление или в ремонт на улично осветление.

Заради разликата в цените обаче се оказва, че в едната зона може да се направят 1000 бр. нови лампи, докато в другата – 3800 бр, което е близо 4 пъти повече.

За нас, основната причина да има такива разминавания в обществената поръчка, е зле направената обществена поръчка. Очевидно, че не е направено качественото пазарно проучване, което да определи какви са нормалните пазарни цени за различните елементи. Това е позволило на едната фирма да даде драматично по-високи цени, отколкото другата фирма.

 

Още от Built.bg:  Кметът на София: Над 170 карти за безплатно паркиране са безотчетно са раздадени

Това заяви още Борис Бонев. Става ясно още, че СО е имала нормативна възможност да  прекрати поръчката, когато става ясно, че има само една оферта за районите и обособените позиции, при това с много завишени цени. Високите ставки също сочат за сериозни нарушения в ЗОП –  за пропорционалност, прозрачност, свободна конкуренция и ефективно използване на публичния ресурс, смятат от „Спаси София“. От там считат още, че трябва да се даде отговор как Столична община изчислява тази стойност и какви са тези индикативни оферти, които общината иска и получава, които съдържат в себе си цени, които са десеткратно по-високи от актуалните цени в търговските вериги.

Снимка: “Спаси София”

Пред журналисти Борис Бонев съобщи, че от „Спаси София“ са закупили част от елементите, сред които пусково запалително устройство. То е било на цена 5 лв. от магазин. Оказва се, че една от фирмите също го предлага за 5 лв. докато другата – за 67 лв.. Става въпрос за от 5 до 22 пъти увеличение на цените, допълва Бонев и отново повтори, че според него СО не е направила адекватно пазарно проучване.

Снимка: “Спаси София”

От “Спаси София” смятат, че пряка отговорност за казуса носи зам. – кметът по транспорта –  Кристиан Кръстев, който още с влизането си в длъжност през 2020 година е поискал именно уличното осветление да се премести от ресор Строителство към воденият от него ресор Транспорт. Днес от “Спаси София” заявиха, че вече са подали сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция, към министъра на финансите Асен Василев и районната прокуратурата, откъдето очакват адекватни действия по случая.

 

Още от Built.bg:  Европейската комисия предлага бюджетa на ЕС за 2025 г. да бъде близо 200 млрд. евро

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам