Бюлетин

Спасителите: Сашко е открит в дере, в безпомощно състояние и първо е поискал вода

Дванадесетгодишният Александър Цветанов, който изчезна на 11 октомври, е открит в 14:27 часа днес в труднодостъпна местност над радомирското село Червена могила, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Перник старши комисар Павел Млеканов.

Момчето е намерено в дере в гората, разказа спасителят му Веселин Георгиев. Сашко бил в безпомощно състояние, изтощен, мокър, мръсен. “Не можах да повярвам, като го видях. Щом забелязах, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче близо до мен, завихме го, свалихме му мокрите дрехи”, разказа Георгиев. Сашко първо е поискал вода.

Според Милко Михалков – член на групата, намерила Александър, момчето е оцеляло, защото се е борило. По думите му то е било през цялото време в Голо бърдо. Планината е трудна, само от южната страна има над 20 дерета. Именно там в едно дълбоко дере е намерено момчето. Спасителите му предполагат, че след като се е загубило, е тръгнало в грешната посока. Според тях е изминало 7 км.

Планината в случая е била майка за него, каза Михалков. По думите му трудно е било и на планинските спасители, и на кучетата, и на доброволците. Михалков смята, че детето е оцеляло само, спасилите го просто са му помогнали да се прибере.

Милко Михалков и Веселин Георгиев са членове на пернишкия клуб по делта и парапланеризъм. Те заявиха, че от първия ден участват и издирването и отказаха парична награда.

Дали детето е било отвлечено и насилствено държано някъде, ще бъде предмет на продължаващото досъдебно производство, заяви говорителят на Окръжна прокуратура – Перник Албена Стоилова. По думите ѝ разследването ще проверява и дали появяването му е свързано с обявената парична награда.

Още от Built.bg:  Британското енергийно министерство призна за провал на последния търг за строителство на офшорни вятърни съоръжения

Според Млеканов намирането на Сашко е плод на много хора – полицаи, планинари, спасители,кметство. Той благодари на всички, участвали в операцията.

Имаме повод да се усмихнем, след 7-8 дни невероятни изпитания, каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Той съобщи, че детето е в добро състояние и е настанено в “Пирогов”.

Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, който беше в болница “Пирогов”. Там беше настанено 12-годишното момче, което беше намерено днес след повече от седмица издирване.

Детето има лека дехидратация и затова е настанено в реанимация за наблюдение, уточни министърът. Той обясни, че са се провели много изследвания и консултации. Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, предстои да направим консултация, но детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре, обобщи Меджидиев. По думите му детето е боец, за да може да издържи така девет дни.

Няма увреждания по крайниците, няма следи от продължително измръзване, обясни още здравният министър. Той уточни, че детето не е седирано, в нормално състояние е и е контактно.  Трябва да бъде наблюдавано няколко дни, а с оглед леката дехидратация ще имаме системи за оводняване, допълни Меджидиев.

Проф. Николай Габровски от “Пирогов” уточни, че се правят всички изследвания, с които да се установи състоянието на момчето и дали има отклонение от нормалните параметри. Към момента няма нищо притеснително, каза той. Лекарят уточни, че като цяло състоянието на Александър е стабилно, но той ще остане в болницата още няколко дни, за да бъде наблюдаван. С него ще работят специалисти, включително  ще бъдат ангажирани и детски психолози, добави проф. Габровски.

Още от Built.bg:  Какви са забележките към предложенията за промени на Закона за енергията от възобновяеми източници

По-късно, след като се срещна с бащата на Александър и със самото дете, министър Меджидиев обясни, че кръвните показатели и кръвната захар на момчето са нормални, което говори, че детето е намерило начин на приема течности и някаква храна.

По краката има леки охлузвания, не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси и мокри,  но общото му състояние е добро, каза още Меджидиев.

Чакаме детски психолог да го консултира, направена е ехография на коремни органи и не се открива нищо притеснително, изчакват се резултатите от биохимичните показатели, за да се прецени дали да се прави скенер, обясни още той. Сашко е абсолютно спокоен, бащата също е спокоен, чувства се щастлив, че си е намерил детето, разказа министърът.

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам