Бюлетин

Специална секция на сайта на МРРБ предоставя пълна информация за програмите за териториално развитие

Специална секция на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предоставя пълна информация за програмите за териториално развитие, каза Цветомир Цанев, началник отдел „Програми ИНТЕРРЕГ“ в дирекция „Управление на регионалното сътрудничество“ в МРРБ. Той участва в Регионална конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, която се проведе днес в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция (БТА) в Пловдив. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

По време на форума той представи транснационалните програми, които ще спомогнат за сближаването на регионите между отделните държави в Европейския съюз.

Цветомир Ценев. снимка: БТА

Цанев разясни възможностите, които предоставя програма “Дунавски регион” с бюджет от около 280 милиона евро. Националното съфинарсиране е 15 процента, пет процента са собствен принос на бенефициентите, а останалите 80 – се осигуряват от европейските фондове. Експертът уточни, че към програмата има голям интерес на български участници.

Цветомир Цанев разясни и подробности около програма “Средиземноморски басейн”, която е нова за България. Страната ни е включена с цялата си територия, подчерта експертът. Бюджетът на програмата е 294 милиона евро. В нея има тематични направления за проектните предложения- иновативна икономика, защита и възстановяване на околната среда, зелени жилищни площи и устойчив туризъм. Механизмът на финансиране е същият, както при програмата за Дунавския басейн.

Другата трансгранична програма, представена на форума, бе “Интеррег Европа”с бюджет 478 милиона евро. Тя обхваща всички държави членки на Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Основната ѝ цел е да се укрепи институционалният капацитет за по-ефективни политики на регионално развитие и е насочена към местните власти и националните органи. Частни организации с нестопанска цел също могат да бъдат бенефициери, но при определени условия.

Още от Built.bg:  Голям инвестиционен проект край Созопол ще обедини фармацевтична фабрика и стопански комплекс

Интересна и полезна информация за политиките по сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА “Европа в България: Общо бъдеще”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам