Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Специална секция на сайта на МРРБ предоставя пълна информация за програмите за териториално развитие

Специална секция на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предоставя пълна информация за програмите за териториално развитие, каза Цветомир Цанев, началник отдел „Програми ИНТЕРРЕГ“ в дирекция „Управление на регионалното сътрудничество“ в МРРБ. Той участва в Регионална конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, която се проведе днес в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция (БТА) в Пловдив. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

По време на форума той представи транснационалните програми, които ще спомогнат за сближаването на регионите между отделните държави в Европейския съюз.

Цветомир Ценев. снимка: БТА

Цанев разясни възможностите, които предоставя програма “Дунавски регион” с бюджет от около 280 милиона евро. Националното съфинарсиране е 15 процента, пет процента са собствен принос на бенефициентите, а останалите 80 – се осигуряват от европейските фондове. Експертът уточни, че към програмата има голям интерес на български участници.

Цветомир Цанев разясни и подробности около програма “Средиземноморски басейн”, която е нова за България. Страната ни е включена с цялата си територия, подчерта експертът. Бюджетът на програмата е 294 милиона евро. В нея има тематични направления за проектните предложения- иновативна икономика, защита и възстановяване на околната среда, зелени жилищни площи и устойчив туризъм. Механизмът на финансиране е същият, както при програмата за Дунавския басейн.

Другата трансгранична програма, представена на форума, бе “Интеррег Европа”с бюджет 478 милиона евро. Тя обхваща всички държави членки на Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Основната ѝ цел е да се укрепи институционалният капацитет за по-ефективни политики на регионално развитие и е насочена към местните власти и националните органи. Частни организации с нестопанска цел също могат да бъдат бенефициери, но при определени условия.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Интересна и полезна информация за политиките по сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА “Европа в България: Общо бъдеще”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам