Бюлетин

Спирането на руския газ заплашва да затвори германската индустрия

Недостигът на газ може да доведе до прекратяване на производството на някои стоки в Германия. За това предупреди Йорг Ротермел, управляващ директор в браншовата организация Асоциация на химическата промишленост (VCI) в интервю за в. “Файненшъл таймс”.

Има опасност вече да не можем да произвеждаме някои неща в Германия, поради липса на газ или прекалено високи разходи за енергия, които правят производството нерентабилно, заяви Ротермел.

По думите му някои германски компании могат да работят и с енергоносители, различни от газта, като петрол или въглища. Въпреки това, според оценки, само 2-3 процента от потреблението на газ в химическата промишленост може да бъде заменено. “Това не е достатъчно, за да решим проблема си”, каза той.

Същевременно Петр Цингр, главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк и доставчик на торове в страната “Ес Ка Ве Щикщофверке Пистериц” (SKW Stickstoffwerke Piesteritz), също каза, че ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени, компанията ще трябва да спре производството си “незабавно”. Според него увеличението на разходите за производство на стоки вече е започнало да се отразява негативно на търсенето.

Ако руските газови доставки бъдат изцяло прекратени, повечето икономисти очакват страните от еврозоната да изпитат сериозен спад на производството си. Според експерти на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) липсата на газови доставки през идния зимен сезон би предизвикала “дълбока рецесия” в еврозоната, като е възможно икономиките да се свият с почти 6 процента до края на следващата година.

От 11 юли доставките на руски газ през “Северен поток” за Европа временно са спрени за 10 дни заради планов годишен ремонт. През това време единствен маршрут за синьото гориво до Западна и Централна Европа остава само транзитното трасе през Украйна. Доставките на газ по “Турски поток” и “Син поток” са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство в Германия не успява да покрие търсенето
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам