Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Спирането на руския газ заплашва да затвори германската индустрия

Недостигът на газ може да доведе до прекратяване на производството на някои стоки в Германия. За това предупреди Йорг Ротермел, управляващ директор в браншовата организация Асоциация на химическата промишленост (VCI) в интервю за в. “Файненшъл таймс”.

Има опасност вече да не можем да произвеждаме някои неща в Германия, поради липса на газ или прекалено високи разходи за енергия, които правят производството нерентабилно, заяви Ротермел.

По думите му някои германски компании могат да работят и с енергоносители, различни от газта, като петрол или въглища. Въпреки това, според оценки, само 2-3 процента от потреблението на газ в химическата промишленост може да бъде заменено. “Това не е достатъчно, за да решим проблема си”, каза той.

Същевременно Петр Цингр, главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк и доставчик на торове в страната “Ес Ка Ве Щикщофверке Пистериц” (SKW Stickstoffwerke Piesteritz), също каза, че ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени, компанията ще трябва да спре производството си “незабавно”. Според него увеличението на разходите за производство на стоки вече е започнало да се отразява негативно на търсенето.

Ако руските газови доставки бъдат изцяло прекратени, повечето икономисти очакват страните от еврозоната да изпитат сериозен спад на производството си. Според експерти на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) липсата на газови доставки през идния зимен сезон би предизвикала “дълбока рецесия” в еврозоната, като е възможно икономиките да се свият с почти 6 процента до края на следващата година.

От 11 юли доставките на руски газ през “Северен поток” за Европа временно са спрени за 10 дни заради планов годишен ремонт. През това време единствен маршрут за синьото гориво до Западна и Централна Европа остава само транзитното трасе през Украйна. Доставките на газ по “Турски поток” и “Син поток” са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Още от Built.bg:  Румен Радев започна консултациите за съставяне на редовно правителство

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам