Бюлетин

Спират ТЕЦ “Марица 3” – Димитровград заради замърсяване на въздуха

Спират Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) “Марица 3” – Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха, обявиха на съвместен брифинг служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Министърът на екологията коментира, че в събота са установени високи превишения на нормите на серен диоксид в предприятието. Три пъти по-високи са били стойностите в събота преди обед, каза тя.

„Само в рамките на по-малко от 12 часа – от петък до събота, в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид“, посочи още министърът.

Тя обясни, че допускането на превишения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите норми и до три – на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми, подчерта Карамфилова.

Росица Карамфилова, снимка: БТА

„Този момент е изключително критичен предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нарушаване нормите на серен диоксид, а другата – с фини прахови частици“, коментира тя и добави, че финансовите санкции, които се очакват, са в „изключително големи“ размери. Карамфилова каза, че това поставя под риск и цялата енергийна система.

Министърът на екологията каза, че „има огромна вероятност“ съдът на Европейския съюз да постанови мерки, които са свързани най-вероятно с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн.

„Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи“, каза още Карамфилова.

Още от Built.bg:  Росен Христов: Предстои анализ какво и как може да се построи със съществуващото оборудване в АЕЦ „Белене“

Служебният министър на енергетиката поясни, че още две нарушения и определената за страната ни дерогация може да бъде отменена. „Което би довело на практика до затварянето на всички въглищни мощности в страната“, каза той.

Росен Христов, снимка: БТА

По думите му това би довело България от нетен износител на електричество до нетен вносител. Министър Христов посочи, че ТЕЦ „Марица 3“ има максимална мощност от 65 мегавата, което не го определя като фактор в енергийната сигурност на страната и региона. „Електроцентралите в Маришкия басейн обаче са с общо инсталирана мощност над три хиляди мегавата и са критични както за нашата енергийна система, така и за енергийната сигурност на целия регион“, подчерта той.

Временното преустановяване на работата на ТЕЦ „Марица 3“ и следващите мерки, които сме взели – пълни проверки и консултации от експерти на министерството на околната среда и водите, е с цел тя да приведе работата си в рамките на екологичните си норми и, ако това не успее да се случи, тя ще трябва да остане затворена, обясни Христов. В случай, че еконормите не бъдат изпълнени, ще се наложи България да затвори 1/3 от енергийните си мощности, уточни той.

Министър Карамфилова посочи, че работата на ТЕЦ „Марица 3“ е била спряна за 48 часа след констатираните през уикенда нарушения. „В момента се работи по намаляване на мощностите и предприемане на последващите действия“, добави тя.

На въпрос относно „ТЕЦ-Брикел“ Карамфилова коментира, че предприятието работи, но има разпоредени непрекъснати проверки.

По време на брифинга министър Карамфилова обясни също, че министерството на околната среда и водите се готви да предостави информация на Европейската комисия, с която да покаже дали има устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид.

Още от Built.bg:  Росен Христов: Предстои анализ какво и как може да се построи със съществуващото оборудване в АЕЦ „Белене“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам