Бюлетин

Според изследване: дърветата могат да намалят с една трета смъртните случаи от градски горещини

Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване на летните температури може да намали с една трета смъртните случаи, пряко свързани с горещините, предаде Франс прес, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. “Лансет”.

Авторите му от Института за глобално здраве в Барселона са установили, че ако растителната покривка в даден град достигне 30 процента от неговата площ в сравнение със сегашните средно 14,9 процента, това ще намали средната температура по време на летните горещини с 0,4 градуса Целзий.

Резултатите от изследването показват, че по този начин могат да бъдат избегнати една трета от 6700 преждевременни смъртни случая, свързани с по-високите температури в 93 европейски града през 2015 г.

Сентрал парк, Манхатън, Ню Йорк

Изследването е първото по рода си, даващо прогноза за броя на преждевременните смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени чрез допълнителна дървесна покривка в контекста на глобалното затопляне в градовете, отбелязват още неговите автори.

Температурите в градовете са по-високи, отколкото в околните предградия или провинцията, заради т.нар. топлинни острови.

Тази разлика в температурата се дължи на фактори като потискането на растителността, както и на асфалта и тъмните строителни материали, които поглъщат и задържат топлината.

“Вече знаем, че високите температури в градска среда са свързани с неблагоприятни последици за здравето като сърдечна и дихателна недостатъчност, повишен брой хоспитализации и преждевременна смърт”, пишат изследователите.

“Нашата цел е да информираме местните политици и вземащите решения за ползите от стратегическото интегриране на зелената инфраструктура в градското планиране, за да се насърчи по-устойчива и здравословна среда в градовете”.

Заради глобалното затопляне, предизвикано от човешката дейност, повишаването на температурата в градска среда ще бъде по-интензивно, което поражда все по-належащата нужда градовете да се адаптират, за да се подобрят здравните показатели.

Миналата година Европа преживя най-горещото лято и втората най-топла година в историята. В световен мащаб горещите вълни достигат рекордно високи стойности и стават по-продължителни през последните десетилетия.

Студът причинява повече смъртни случаи в Европа, отколкото жегата. Прогнозите обаче, базирани на настоящите емисии, показват, че в рамките на едно десетилетие заболяванията и смъртните случаи, свързани с горещините, ще се превърнат в по-голямо бреме за здравните служби.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам