Бюлетин

ЕС предлага постоянна схема за съвместни покупки на газ

Снимка: AP

Европейската комисия е предложила схемата на ЕС за съвместни покупки на газ да стане постоянна, след като търсенето надхвърли очакванията при първите търгове за неруски газ. Това се посочва в документ и бе потвърдено от високопоставени източници пред Ройтерс.

ЕС стартира съвместно закупуване на газ тази година, след като Русия намали доставките на газ за Европа през 2022 г., което повиши цените на електроенергията на Стария континент до рекордни максимуми.

Макар че ЕС запълни оттогава с природен газ хранилищата си до над 90 на сто от капацитета им и пазарът е относително “мечи”, Брюксел все още се опасява от битки за ресурси при непредвидено събитие в бъдеще като например взрива миналата година на “Северен поток”, ключов руски газопровод до Германия.

Временната схема трябваше да изтече през декември, но ЕК предлага тя да стане постоянна като част от по-мащабното преструктуриране на правилата на ЕС за газовия пазар.

Според предложението на ЕК, с което Ройтерс се е запознал, компаниите ще имат постоянната опция да купуват съвместно гориво.

Участието ще бъде доброволно, но, ако ЕС се сблъска с криза с доставките, съвместното купуване ще стане задължително, за да се избегне сблъсък между страните в ЕС за същите оскъдни количества синьо гориво.

Преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент, които трябва да одобрят новите правила на ЕС, ще обсъдят по-късно този месец предложението. Целта е законът да бъде приет до края на годината.

Европейският внос на руски газ по тръбопроводи – основният начин, по който Москва изпращаше преди това газ за Европа, се понижи след руската инвазия в Украйна, а в същото време страните от ЕС се опитват да се откажат напълно от руския втечнен природен газ. Схемата за съвместно купуване изключва руския газ от търговете.

Още от Built.bg:  Промени в Плана за възстановяване и устойчивост на България бях приети от ЕК

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам