Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Според Мицотакис меморандумът за сътрудничество по въпросите на гарантиране на газовите доставки е значимо политическо събитие

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че подписването на меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, е значимо политическо събитие, което надхвърля границите на България и Гърция. Това събитие идва в геополитическа ситуация, в която руският ревизионизъм се спъва в смелата защита на украинския народ, но продължава да създава икономически проблеми, като превръща енергията в инструмент за изнудване на държави, каза на брифинг в Атина Мицотакис.

По думите му единственият отговор е бързо да се откажем от руските енергийните източници и да диверсифицираме енергийните маршрути.

Снимка: БТА

По-рано в присъствието на президента на България Румен Радев и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас подписаха два меморандума – единият за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас, а другият – за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Гърция и България, освен всичко това, насърчават от три години насам това сътрудничество. То се задълбочава с меморандума за сътрудничество между министерствата на енергетиката на двете страни в областта на сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите на двете страни ще могат да съхраняват природен газ в газохранилището в „Чирен“, добави Мицотакис. Българските компании ще могат да се възползват от Ревитуса до Атина, посочи премиерът на Гърция. По този начин компаниите от двете страни разполагат с осигурени резерви в случай на необходимост.

Това е двустранно споразумение с общоевропейски обхват, като превръща двете ни страни в кръстопът за пренос на газ, не само за Балканските страни, но и за останалата част от Европа, коментира още Мицотакис. То е продължение на подобен договор, който вече сме подписали с Италия и по този начин създадохме алтернативна енергийна мрежа със стратегическо значение, добави той.

Още от Built.bg:  АЕЦ "Козлодуй" получи най-високата оценка по скалата на Световната асоциация на ядрените оператори
Кириакос Мицотакис, снимка: БТА

София и Атина се ангажират още да проучат възможността за изграждане на нов петролопровод, който да свързва двете ключови пристанища Александруполис и Бургас, но и да свързва две морета – Егейско и Черно море, каза Мицотакис.

Той се обърна към президента Радев с думите, че този проект се заражда на фона на нови обстоятелства. Според него този петролопровод ще даде възможност да се пренася петрол по по-бърз и по-евтин начин, не само защото замества танкерите, задължени да преминават през Босфора, но и защото се съчетава със съоръжения, които са в експлоатация или са в процес на изграждане, коментира премиерът на Гърция.

Вече сме в краен етап на изграждането на съоръженията за регазификация и съхранение на втечнен природен газ в Александруполис, посочи още Кириакос Мицотакис.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам