Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Според проучване споделените офис пространства са предпочитани като място за работа в София

През последните години в София се наблюдава значително развитие на пазара на споделени работни пространства. Регистриран е значителен ръст на търсенето на този тип площи от страна на професионалисти на свободна практика, стартъп компании, новонавлизащи, както и от вече съществуващи на местния пазар корпорации. Това показват данни от доклад на “Колиърс” (Colliers) за пазара на гъвкави офис площи в София към май, получен днес в БТА.

С нарастването на възможностите за дистанционна работа гъвкавите офиси се превърнаха във все по-привлекателна опция за професионалистите, които търсят работна среда, която насърчава продуктивността и сътрудничеството. В резултат на това броят на коуъркинг пространствата в София бързо нараства, като нови такива се появяват из целия град. Пазарът вече е силно конкурентен, което мотивира операторите постоянно да търсят креативни начини да се диференцират, като предлагат уникални услуги на своите клиенти.

Същността на коуъркинг модела е в предоставянето на обслужване в допълнение на офис пространството. Съответно наемът не се определя на квадратен метър, а на напълно обзаведена и оборудвана площ на човек, като към това са включени разходи за използване на зали за срещи, комунални услуги, почистване, събития, закуски, безалкохолни напитки. Сред основните характеристики на коуъркинг модела е и това, че цената за използването на офиса се предлага като услуга с гъвкави договорни условия, за да отговори на нуждите на бизнеса в бързо променящата се глобална среда. И двата аспекта позволяват създаването на “ол инклузив” продукт, осигуряващ по-високи маржове на печалба. Данните на “Колиърс” от последните 24 месеца показват увеличаване на фиксираните договорни условия при гъвкавите площи и намаляването им при традиционните офис сгради.

Още от Built.bg:  Оптимистичният срок за началото на изработване на техническия проект за тунела под Шипка е 2025 г

През април-май 2023 г. “Колиърс” изследва пазара на споделените офис пространства в София. Това, което се вижда в доклада на компанията, е, че концентрацията на този тип площи е в крайградските райони –  66 на сто от общата квадратура и 48 на сто от активните оператори са разположени в тази част на града. Почти половината (45 на сто) от локациите се намират в стари административни сгради поради по-ниските оперативни разходи, 29 на сто са в модерни офис сгради, 23 на сто – в жилищни кооперации, останалата част са в хотели и в търговски обекти. Местните оператори доминират на пазара както по отношение на площта, която предлагат (с дял от 87 на сто), така и на броя локации (с дял от 88 на сто). Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, за нефиксирано бюро – 140 евро/месец, за фиксирано – 170 евро/месец и за частен офис – 210 евро/месец.

За това, че има интерес към този сегмент на офисния пазар, свидетелстват и плановете за нови проекти с обща площ от над 9800 кв. м, които се очаква да бъдат открити през следващата година. Основната част от тях ще се намират в широк център.

През април 2023 г. “Колиърс” проведе проучване сред водещите оператори на гъвкави офиси в София и техните ползватели. То показа, че почти половината от съществуващото търсене на такива площи идва от големи корпорации, ИТ компании и фрийлансъри. Основните предизвикателства, които срещат операторите, са нарасналите разходи и невъзможността да предложат допълнителни работни пространства.

Ползвателите споделят, че основният фактор, който определя избора им на коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи. Други важни фактори са местоположението и интериорът. Над 60 на сто от респондентите от страна на наемателите пътуват по-малко от 20 минути до избрания от тях гъвкав офис, а повече от половината работят от там минимум 5 дни в седмицата.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Перспективите пред пазара на гъвкавите офис площи в София са положителни – очаква се стабилен растеж през следващите години, посочват авторите на доклада. Въпреки че сегментът става все по-конкурентен, все още има значително пространство за иновации и диференциация, а операторите, които могат да предоставят висококачествени решения с акцент върху създаването на общност и възможности за сътрудничество между ползвателите, ще бъдат предпочитани.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам