Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Спорът “Кой е некадърен” продължава. Работодателите поискаха извинение от министър Асен Василев

Снимка: БТА

Пет работодателски организации настояват в отворено писмо, финансовият министър да се извини за изказана от него позиция към бизнеса.

Повод за писмото е обидното, според авторите на писмото, изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Той е заявил “от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро”, уточняват петте работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера, тоест държавата е най-лошят работодател, пише в позицията.

На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват, посочват работодателите.

Асоциацията напомня на министъра, че “некадърният” български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток от “кадърно” управление на енергийния сектор, заради неефективно управление на образованието пък трудно намира квалифицирани, и то недостатъчно, кадри и е принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, “заради “целенасоченото” изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)” .

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

“Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането”, пише още в откритото писмо.

“Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега”, пише още в позицията на петте бизнес-организации.

Бизнесът настоява вицепремиерът да се извини на работодателите, като посочва, че на техните усилия денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам