Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Съпротива в Европарламента срещу “зелената таксономия”

Съпротивата в Европейския парламент срещу намерението на ЕС да категоризира газа и ядрената енергия като щадящи климата нараства. Въпросът все повече разделя Евросъюза, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Близо 70 европейски депутати от четири различни политически групи ще призоват Европейската комисия да започне обществено обсъждане по проекта, според писмо, което предстои да бъде изпратено в следващите дни.
В писмото, видяно от ДПА, се казва, че общественият надзор е от съществено значение, както и експертният дебат по въпроса.

Групата на социалистите и демократите възнамерява единодушно да гласува срещу предложението, ако в него не бъдат направени никакви промени, според европейския депутат Йоахим Шустер.

Еврокомисията предложи да се разреши инвестициите в нови атомни електроцентрали, които да се броят за щадящи климата, ако отговарят на най-съвременните стандарти и включват конкретен план за справянето с радиоактивните отпадъци.

Предложението за “таксономията” (списъка на ЕС, указващ кои инвестиции могат да се смятат за зелени) предвижда за щадящи климата да бъдат обявени и газовите електроцентрали, но за преходен срок, обстоятелство, което особено би облагодетелствало Германия през следващите години.

Някои страни от ЕС обаче твърдо се противопоставят на идеята, а самото предложение за таксономията като цяло беше подложено на сериозни критики от природозащитниците.

Според подписалите писмото, включтелно зеления евродепутат Михаел Блос, и евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, либералите (“Обнови Европа”) и левицата, на държавите членки и климатичните експерти е било дадено много малко време да реагират на предложението за таксономията.

Критиките им повтарят недоволството на председателите на комисиите по икономиката и околната среда на ЕП, изразено по-рано през седмицата.

Още от Built.bg:  Навършват се 20 години от присъединяването на България в НАТО

Европейските директиви обикновено осигуряват четириседмично обществено обсъждане по подобни проекторегламенти. Но вчерашният ден беше крайният срок за това, обявен от ЕК. Много инвеститори също са разкритикували тези намерения, според писмото на евродепутатите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам