Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сърбия ограничава цената на газа, а Гърция търси алтернатива в гръцко-египетски интерконектор

Сръбското правителство реши на днешното си заседание да формира работна група за следене на състоянието на финансовия и бизнес пазар, както и на снабдяването с храна и енергоносители, предаде Танюг.

Правителството прие и постановление за временно ограничаване на цената на газа и компенсиране на разликата в цената на природния газ, както от внос, така и произведен в Сърбия, в случай на нестабилност на пазара на природен газ. Постановлението е прието заради глобалните сътресения на пазара на природен газ и резкия скок на цената на този енергоносител в цяла Европа, като целта е да се осигури сигурно снабдяване на пазара, да се защитят икономиката и гражданите, които използват този енергоносител.

Белград, Събрия

Генералният директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович съобщи по-рано, че до първи юни Сърбия ще получава газ от Русия на цена 270 долара за 1000 кубични метра, както е договорено, а до първи юни вероятно ще подпише с Русия нов десетгодишен договор за доставка на газ.

В същото време, в Гърция, премиерът Кириакос Мицотакис проведе онлайн среща с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и екипа, отговарящ за енергийния интерконектор, свързващ Гърция и Египет, съобщи специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Телеконферентната среща, проведена с участието на президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер в Люксембург, е продължение на срещата между Мицотакис и египетския президент в кулоарите на срещата на върха ЕС-Африка в Брюксел на 17 февруари. Тя бе фокусирана върху реализация на проекта за междусистемен електропровод, свързващ Гърция и Египет, който е стратегически приоритет и за двете страни.

Кириакос Мицотакис/ Снимка: Туитър

Премиерът подчерта, че енергийната връзка, чиято основа е Меморандумът за разбирателство за взаимното свързване на гръцката и египетската енергийна мрежа, подписан от двете страни на 14 октомври 2021 година, ще спомогне за диверсификацията на енергийните източници и маршрутите за доставка към Европа и ще повиши енергийната сигурност на европейския континент. Въпросът е още по-актуален сега, поради новата ситуация, създала се заради руската инвазия в Украйна.

“Гърция и Египет ще играят важна роля в тази нова среда заради своите възможности и стратегическа позиция. Ние сме естествени мостове между Европа и Африка”, каза Мицотакис.

Стратегическият характер на сътрудничеството между двете страни за енергийната сигурност в Европа, което ще превърне Гърция в център за трансфер на зелена енергия, е признат както от Европейския съюз, така и от САЩ.

То е част от по-широкото планиране за трансфер на зелена енергия и сътрудничество между Африка и Европа за справяне с климатичната криза, осигурявайки алтернатива и голямо предлагане на зелена електрическа енергия за Европа, като същевременно допринася за мира и стабилността в региона, насърчавайки добри двустранни отношенията и укрепване на гръцко-египетското сътрудничество.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам