Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сърбия започва скоро преговори за нов газов договор с “Газпром”

През идните дни “Сърбиягаз” ще започне преговори с руския газов гигант “Газпром” за нов дългосрочен договор за доставка на синьо гориво за Сърбия, съобщи генералният директор на сръбската газова компания Душан Баятович, цитиран от Танюг.

Той каза също така, че не очаква България да реши да спре доставката на руски газ по газопровода „Балкански поток“.

Разменихме писма с ръководството на „Газпром експорт“ и „Газпром“, като очаквам първата размяна на документи, представящи как те виждат ситуацията с новия дългосрочен договор и как „Сърбиягаз“ я вижда, да стане тези дни, каза Баятович.

Той очаква преговорите да приключат до 15 май.

Не мога да кажа цена на газа, тъй като ще зависи от цената на петрола на пазара и такава ще бъде и нашата цена. Онова обаче, което мога да прогнозирам е, че през първата фаза на нормализиране на цените на газа те могат да се позиционират между 800 и 850 долара за 1000 кубични метра, каза Баятович.

Според него на един по-късен етап на нормализиране на ситуацията цената може да стигне и до 600-650 долара за 1000 кубични метра.

На въпроса дали България може да вземе политическо решение за спиране на газа за Сърбия по газопровода „Балкански поток“, както по-рано спря изграждането на „Южен поток“ на своя територия, Баятович отговори, че не вярва София да вземе такова решение, тъй като в такъв случаи и българите, и унгарците биха останали без газ,  а едно такова решение би било прекалено трудно за тях. 

Същевременно сръбският президент Александър Вучич изрази увереност днес, че Сърбия ще получи най-изгодните цени за руски газ в Европа. По думите му преговорите за газа с Русия ще започнат след парламентарните и президентски избори в Сърбия на 3 април.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство

След преговорите между Вучич и руския президент Владимир Путин през ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на равнище 270 долара за 1000 кубични метра за шест месеца, след което на Белград ще бъдат предложени нови условия по дългосрочния договор, припомня ТАСС.

От първи януари Газпром започна да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод „Турски поток“, след това през територията на Турция и по националната газопреносна мрежа на България той влиза в Сърбия.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам