Бюлетин

Средният размер на жилищен кредит през тази година в София е 234 000 лева

По данни на Обединена българска банка (ОББ) средният размер на жилищен кредит през тази година в София е 234 000 лева, което представлява средно финансиране от 69 на сто от цената на имотите, съобщават от банката.

По отношение на видовете кредитиране – 74 на сто са с цел покупка на имот, 4 на сто за текущи нужди, 22 на сто за рефинансиране.

Жителите на София предпочитат по-дългите срокове за изплащане на кредити, като 64 на сто от тях се отпускат за срок между 21-30 години. Най-често имоти с ипотечен кредит купуват клиентите между 30 и 39-годишна възраст, които са 54 на сто от всички кредитополучатели на банката. За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати кредити на клиентите с най-високи месечни доходи (над 3500 лв.) или общо 42 на сто от жителите на столицата, изтеглили кредит от ОББ.

Според данните на БНБ през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни кредити в размер на 4,9 млрд. лв., което е ръст от 27 на сто, спрямо същия период на миналата година, когато тази сума е била 3,8 млрд. лв. Данните на БНБ включват не само кредитите за покупка, но и тези за рефинансиране на кредити от други банки.

По данни от Агенцията по вписванията 24 000 нови имотни сделки са изповядани в София за изминалите девет месеца, което представлява 4 на сто спад спрямо аналогичния период за миналата година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой формира над 34 на сто от общия брой за България. Тази статистика се потвърждава и спрямо данните на ОББ, според които 40 на сто от отпуснатите ипотечни кредити са за имоти в столицата.

Още от Built.bg:  "Булгаргаз" и унгарската "Ем Ви Ем СиИЕнерджи" подписаха меморандум за доставка и търговия с втечнен природен газ

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам